Oprez: Prijevara putem elektroničke pošte

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Policijska uprava požeško-slavonska obavijestila je i upozorila građane na novi oblik prijevare putem elektroničke pošte. U današnjem priopćenju ta policijska uprava objašnjava o kakvoj se prijevari radi.

Tako se navodi da osumnjičene osobe, na neutvrđeni način, prate korespondenciju putem elektroničke pošte između trgovačkih društava koja obavljaju određenu poslovnu aktivnost i u trenutku kada dođe vrijeme za plaćanje robe, osumnjičene osobe se uključuju u korespondenciju i šalju žrtvama lažne poruke koje su vrlo slične prethodnim porukama trgovačkoga društva koje isporučuje robu, praveći se da isporuku šalju u ime toga trgovačkog društva.

Pri tome pak tvrde da se promijenio broj računa na koji treba izvršiti plaćanje i daju podatke o drugom računu kojega su otvorili u svrhu prijevare, te žrtve prijevarom navode na uplatu novca na taj račun. Zato policija upozorava fizičke i pravne osobe koje bi se mogle suočiti sa ovakvim načinom prijevare da, ukoliko u poslovnoj korespondenciji prime poruke elektroničke pošte kojim im trgovačka društva s kojima posluju obavještavaju da je u međuvremenu došlo do promjene banke i računa na koji je potrebno izvršiti uplatu za kupljenu robu, prije nego što uplate novac, telefonom provjere s prodavateljem vjerodostojnost i istinitost takve poruke, te o tome svakako obavijeste policiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter