Opet bez odluke o optužnici protiv Šelebaja i Čuljak

Dijana Čuljak i njen bivši suprug Vladimir Šelebaj (arhiva NL)
Dijana Čuljak i njen bivši suprug Vladimir Šelebaj (arhiva NL)

Zagrebački Županijski sud ni danas nije odlučivao o osnovanosti optužnice protiv bivše HTV-ove voditeljice Dijane Čuljak i njezinoga bivšega supruga Vladimira Šelebaja jer je suoptuženi Marijo Cikač priznao krivnju pa je novo ročište zakazano za 23. siječnja.

Odvjetnik Dijane Čuljak Anto Nobilo izjavio je novinarima da će postupak protiv Cikača, koji je priznao krivnju, biti izdvojen zbog čega tužiteljstvo treba preoblikovati činjenični opis optužnice.

Ni na prošlom ročištu nije se odlučivalo o osnovanosti optužnice kojom se bivše supružnike i njihove suradnike tereti za izvlačenje milijunskih iznosa iz produkcijski tvrtki Core media i Media spot. Razlog odgode tada je bio nedolazak Šelebaja, koji se ni danas nije pojavio na sudu, ali je dao pisanu izjavu.

Osim Šelebaja i Čuljak, tužiteljstvo tvrdi da su u izvlačenju novca preko fiktivnih računa sudjelovali Vlado Bućan, Igor Šumaković, Tonček Mandić i Marijo Cikač, koji je u međuvremenu priznao krivnju. Iako se već nagodio s tužiteljstvom kazna će mu biti određena na zasebnom ročištu.

Bivši supružnici su, po optužnici, još 2004. s jednim suradnikom zaključili ugovor o tajnom društvu ne bi li prikrili njegovu stvarnu vlasničku strukturu, pri čemu su međusobno dijelili dobit.

Šelebaj i Čuljak su uz produkcijsku tvrtku Core media zajednički vodili i poslovanje Media spota, a za ispostavljene fiktivne račune navodno su plaćali proviziju od pet do sedam posto.

Tužiteljstvo tvrdi da su od 2007. do 2008. sa suoptuženicima dogovorili da im pronalaze nove tvrtke koje bi im ispostavljale fiktivne račune uz proviziju od pet posto.

Osim za izvlačenje novca iz tvrtki, terete se i za štetu državnom proračunu jer su na fiktivnim računima iskazivali pretporez i tražili njegov odbitak. Svi optuženi od ranije se terete za zloporabe položaja i ovlasti te zloporabe u gospodarskom poslovanju.

Optužnica je u veljači proširena i na Dijanu Čuljak, koja je optužena i za sprječavanje dokazivanja jer je od jednog svjedoka tražila da svjedoči u njezinu korist, zbog čega je bila u istražnom zatvoru.

Tužiteljstvo je predložilo da se od četvero optuženih oduzme ilegalna zarada od oko 24 milijuna kuna.

Suoptuženiku Šelebaja i Čuljak uvjetna zatvorska kazna
Marijo Cikač, jedan od suoptuženih u slučaju izvlačenja novca iz producentskih tvrtki Core media i Media spot, danas je uvjetno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, nakon što je priznao svoju krivicu.

Cikač neće u zatvor ako u pet godina ne počini novo kazneno djelo te ako kroz šest mjeseci državi vrati protupravno stečenih 480.000 kuna, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter