Od droge u proračunu završilo 442.000 kuna

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Na četverodnevnom Dimensions festivalu proteklog je tjedna bilo, prema neslužbenim procjenama, oko 6.000 posjetitelja. Među njima je, unatoč upozorenjima organizatora da se ilegalne supstance na festivalu neće tolerirati, te da će osobe kod kojih one budu pronađene biti predane policiji, ipak bio jedan maleni dio onih koji su riskirali.

Na naš upit istarska policija je odgovorila da je zbog prekršaja Zakona o suzbijanju zloporabe opojne droge posjetiteljima Dimensions festivala izdala 129 kazni kojima je na licu mjesta, a u korist državnog proračuna, naplaćeno vrtoglavih 442.000 kuna u gotovini. Količine droge nađene kod posjetitelja doista su male i očito je da se radi o drogama za osobnu uporabu. No, izlet u svijet ilegalnih supstanci u prosjeku je svakog od 129 novčano kažnjenih prekršitelja koštao oko 3.500 kuna.

Minimalna, zakonom propisana kazna za posjedovanje droge iznosi 5.000 kuna. No ako se protiv počinitelja podnosi optužni prijedlog onda mu prekršajni sud može izreći kaznu od 5.000 do 20.000 kuna. Ali ukoliko prekršitelj odmah plati kaznu sud mu može "oprostiti" polovicu kazne. Ako pak prekršitelja na licu mjesta izdavanjem prekršajnog naloga kažnjava policija, onda se minimalna kazna od 5.000 kuna može smanjiti za jednu trećinu, što je i bio slučaj kod posjetitelja Dimensionsa zatečenih s drogom. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter