Nevrijeme u Istri, u Umagu potonula jedrilica

Predmeti iz nasukane jedrilice uz umaški lukobran (J. PREKALJ)
Predmeti iz nasukane jedrilice uz umaški lukobran (J. PREKALJ)

Zahvaljujući pravovremenom upozorenju o nailasku neverina, danas su u Istri izbjegnute teže posljedice jakog vjetra kako na kopnu, tako i na moru. Jaka tramontana nekoliko je jedrilica nasukala na obalu, a najkritičnije je bilo na području Poreča i Umaga.

U Umagu je oko 16 sati potonula jedrilica koja je nošena vjetrom udarila u lukobran, a dvojica talijanskih nautičara, u dobi od 31 i 41 godine, spasila su se skokom u more. Prema riječima Nataše Vitasović iz PU istarske, oko 16.05 sati djelatnik umaške lučke uprave i policijski službenik uočili su jedro u moru te se uputili na lukobran, gdje su zatekli dvojicu Talijana koji su onamo doplivali. Ondje su ih pregledali djelatnici Hitne medicinske pomoći i utvrdili da su lakše ozlijeđeni.

Premda je u ranim poslijepodnevnim satima Službi za spašavanje na moru dojavljeno da je u moru između Barbarige i Peroja ugrožen surfer, njega je vjetar nosio "u kraj" te ga je pokupila barka koja je onuda prolazila.

Po podacima županijskoga Centra za obavješćivanje, osim srušenih stabala i grana, na kopnu nije bilo većih neprilika.

Po riječima zapovjednika pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića, vatrogasci su poslijepodne imali osam intervencija - po dvije u Puli i Umagu te po jednu u Poreču, Pazinu, Labinu i Dajli, a uglavnom se radilo u uklanjanju stabala i grana s ceste ili s vozila. Ozlijeđenih nije bilo.

Promet je poslijepodne u Istri tekao bez problema, a jedina prometna nesreća dogodila se na cesti Rovinj - Rovinjsko Selo u kojoj su sudjelovala tri osobna vozila, ali nitko nije ozlijeđen.

Od ugostitelja u Medulinu saznajemo da je pod udarom iznenadnog jakog vjetra s nekih štandova odletjela roba u more, a kada smo došli onamo, zatekli smo prodavače koji su čistili nered. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter