Nepripadajućim dodatkom oštetio bolnicu za pola milijuna kuna?

Odvjetnik bolnice postavio je imovinsko-pravni zahtjev (N. LAZAREVIĆ)
Odvjetnik bolnice postavio je imovinsko-pravni zahtjev (N. LAZAREVIĆ)

Čitanjem optužnice i saslušanjem dvoje svjedoka, jučer je na Županijskom sudu u Puli pred vijećem sutkinje Gabrijele Marčete Ferić započelo suđenje Borivoju Čukcu iz Rovinja, bivšem ravnatelju Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju dr. Martin Horvat u Rovinju. Županijsko državno odvjetništvo tereti ga da je zloporabom položaja i ovlasti na ime nepripadnog, 25-postotnog dodatka na plaću od studenog 2002. do svibnja 2013. godine primio ukupno 215.567,54 kune neto, odnosno 486.073,71 kuna bruto. Za spomenuti iznos je, smatra Državno odvjetništvo, oštećena rovinjska bolnica koju u ovom postupku zastupa odvjetnik Pavle Peršić, koji je jučer i postavio imovinsko-pravni zahtjev.

Dodatak imao i prethodnik

Prema optužnici, Čukac je na sjednici 25. studenog 2002. predložio Upravnom vijeću bolnice uvećanje njegove plaće za 25 posto, s ciljem da si pribavi nepripadnu korist, znajući da nema pravo na dodatak na plaću od 25 posto i da je isplata tog dodatka protivna odredbama važećih propisa. Peteročlano Upravno vijeće je donijelo tu odluku nakon čega mu je do svibnja 2013. isplaćivan navedeni dodatak na plaću. Isplate uvećane plaće su se nastavile i nakon veljače 2011. unatoč činjenici da je HZZO koji je proveo nadzor u bolnici naložio ravnatelju ispravljanje te nepravilnosti.

Borivoj Čukac je nakon čitanja optužnice, koju zastupa zamjenik Županijske državne odvjetnice Mirko Grujić, kazao da se ne osjeća krivim, a ujedno ne priznaje imovinsko-pravni zahtjev bolnice.

Budući da je Borivoj Čukac odlučio svoju obranu iznijeti na kraju suđenja, dokazni postupak je započeo ispitivanjem svjedokinje Romanite Rojnić. Sada umirovljena, nekadašnja pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije bila je, naime, članica i predsjednica Upravnog vijeća bolnice "Dr. Martin Horvat". Ona je jučer ispitivana uglavnom o načinu donošenja odluka Upravnog vijeća, a nije se mogla s preciznošću sjetiti donošenja odluke o dodatku na plaću ravnatelju Čukcu.

Nakon nje je nešto iscrpnije svjedočio Veseljko Hrelja koji je većinu svog radnog vijeka u bolnici proveo na mjestu voditelja ekonomsko-financijske službe u sklopu koje je i služba koja obračunava plaće. Ovaj je svjedok u više navrata ponovio da je u bolnici godinama "izostajala regulativa", odnosno da nije bilo akata koji su bi pratili izmjene kolektivnog ugovora i drugih propisa. Iz njegovog iskaza proizlazi da je prethodnik dr. Čukca dok je bio ravnatelj primao stimulativnih, dodatnih 25 posto na ravnateljsku plaću te da je Čukac to isto zatražio nakon što je imenovan na tu funkciju. (Marica KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter