Mladića ubacili u "maricu" koja se potom tresla

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

- Zaprepašten sam policijskom brutalnošću nad jednim mladićem kojoj sam svjedočio vozeći autobus za Štinjan u noći 1. rujna, odnosno s nedjelje na ponedjeljak, započeo je svoju priču Tomislav Sudarić, vozač autobusa Briona koji je tijekom održavanja Dimensions festivala prevozio putnike na relaciji Štinjan - Horizont - Verudela.

Policajci u "marici" s uhićenim

Prepričao nam je da je oko 3.30 sati vozio putnike prema Štinjanu kada se na uskoj cesti što vodi prema Štinjanskoj vali, ispred autobusa zaustavila policijska "marica". Prema njegovim riječima trojica interventnih policajaca ubacila su u nju čovjeka svezanog lisicama koji je izgledao "malo nervozno" i ušla s njim unutra.

- Desna vrata policijskog kombija su ostala otvorena pa sam vidio komešanje, a cijelo se vozilo treslo i ljuljalo kao da će se svaki tren prevrnuti i raspasti. Čim sam se maknuo s ceste prijavio sam to pulskoj policiji. Nedugo zatim prišao mi je neki policijski inspektor i pitao me jesam li ja zvao policiju, na što sam rekao da jesam. Bio je bahat i postavio se prema meni kao neki šerif. Pitao me tko mi je šef, priča vozač Briona koji veli da je taj inspektor kasnije kazao interventnim policajcima neka onog iz "marice" vode na liječnički pregled. Od mene su policajci tražili osobnu iskaznicu koju nisam imao pa sam dobio prijavu. No nema veze, platit ću za svoj prekršaj. Bio sam zaprepašten tolikom silom policajaca nad svladanim, lisicama vezanim čovjekom i, osim što sam o tome obavijestio pulsku policiju, obavijestio sam i unutarnju kontrolu MUP-a u Zagrebu iz koje su obećali da će doći u Pulu i sve ispitati, zaključio je Sudarić.

Udario policajca pa ga svladali

Iz PU istarske na naše su upite o ovom događaju odgovorili da su policijski službenici, za vrijeme trajanja festivala u Štinjanu, provodili pojačane mjere u cilju prevencije kaznenih djela i prekršaja te otkrivanja i procesuiranja počinitelja istih.

- S tim u vezi, 1. rujna, oko 3 sata na mjestu održavanja festivala policajac je prišao grupi od nekoliko osoba, predstavio se službenom značkom i iskaznicom i od dvije od njih zatražio osobne isprave. Tada je jedan od muškaraca, za kojeg je naknadno utvrđeno da je riječ o 33-godišnjaku s područja Umaga, odgurnuo i udario policajca, priopćili su iz PU istarske. Policijski službenik je pritom posrnuo, a 33-godišnjak je krenuo prema njemu u namjeri da ga nastavi udarati. Vidjevši to, drugi policijski službenici koji su se nalazili u blizini svladali su 33 godišnjaka i svezali ga lisicama.

- Poveli su ga prema službenom vozilu, no on je nastavio vikati i pružati aktivan otpor odgurujući se nogama od tla i od službenog vozila, a pritom se pokušavao i istrgnuti policajcima. Nakon smještanja u policijsko vozilo, 33-godišnjak je i dalje pružao otpor te je nogama onemogućavao policijske službenike da mu priđu i obave pregled, pojašnjavaju iz PU istarske dodajući da su ga tada dvojica policijskih službenika uhvatila za noge, dok ga je treći pregledavao. Nakon toga je prevezen u policijsku postaju gdje su mu skinute lisice te je smješten u posebne prostorije. Iz PU istarske su nadalje priopćili da "iz navedenog proizlazi da su sredstva prisile primijenjena radi odbijanja neposrednog napada na policijskog službenika, svladavanja otpora osobe koju je trebalo privesti te sprječavanja bijega ili ponovnog napada na policijske službenike", odnosno, da su policijski službenici sredstva prisile primijenili zakonito i ispravno.

Prisila prema policajcu

Nad 33-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje te je osumnjičen da je počinio kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Istog dana u večernjim satima priveden je u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske, a prijava protiv njega nadležnom odvjetništvu slijedi redovnim putem.

Neutemeljena predstavka

Vozač je izrazio negodovanje postupanjem policije, iako ga nije niti bio u mogućnosti vidjeti, a potom je i nazvao Operativno dežurstvo Policijske postaje Pula te prijavio da policijski službenici ''tuku osobu''. Nakon zaprimljene neutemeljene predstavke, jedan od policijskih službenika pokušao je legitimirati vozača da bi utvrdio identitet dojavitelja, no s obzirom na to da vozač nije imao osobnu iskaznicu, radi počinjanja prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici, izdan mu je prekršajni nalog, piše u očitovanju Policijske uprave istarske o događaju koji je poprilično uznemirio i šokirao vozača autobusa Tomislava Sudarića. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter