Miro Oblak uhićen u umaškom kafiću

Miro Oblak (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Miro Oblak (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Miro Oblak, austrijski državljanin sa slovenskim korijenima je drugookrivljena osoba u slučaju policajca Vlatka Jovičića. Iako niti jedna od naših policija, od istarske, PNUSKOK-a i USKOK-a tu informaciju nije potvrdila, dok neslužbeno doznajemo da su Oblaka uhitili policajci PNUSKOK-a u utorak u jednom kafiću u Umagu gdje je ispijao piće i odveli na ispitivanje.

Vlatko Jovičić (38), voditelj Službe općeg kriminaliteta u Policijskoj upravi istarskoj, koji je također uhićen u utorak u zajedničkoj akciji PNUSKOK-a, USKOK-a i istarske policije je nakon saslušanja zadržan u pritvoru na mjesec dana, a sudac istrage mu je odredio jamčevinu od 450 tisuća kuna. Ako plati navedeni iznos, Jovičić će suđenje pratiti sa slobode. Naime, prema ranijem priopćenju iz USKOK-a Jovičić je, zajedno s još tri osobe, osumnjičen za trgovanje utjecajem i odavanje službene tajne. Ostala trojica, 67-godišnji austrijski državljanin Miro Oblak i 52-godišnjak sumnjiče se zbog davanja mita za trgovanje utjecajem, a 39-godišnjaka se pak sumnjiči da je pomagao u davanju mita za trgovanje utjecajem. Svi osim Jovičića pušteni su da se brane sa slobode.

Podsjetimo da je Jovičić došao pod lupu kolega kada je uočeno da jedno kriminalističko istraživanje pokušava usmjeriti na krivu stranu. Prema službenom stavu, Jovičić je od druge polovice 2012. do prosinca ove godine ponudio Oblaku, protiv kojega se kao i više drugih fizičkih i pravnih osoba provodilo kriminalističko istraživanje, da će mu koristeći svoju poziciju redovito dostavljati informacije o navedenom postupanju i utjecati na ishod kriminalističkog istraživanja.

Oblak je na to pristao te je Jovičiću isplatio najmanje 17.600 eura i dva ručna sata vrijedna najmanje 6.000 eura. Jovičić je pored toga, većem broju osoba dostavljao razne podatke iz policijskog sustava.

Tko je Miro Oblak?

Naime, Oblak je slovenskog porijekla s austrijskim državljanstvom, a javnosti je poznat kao nekadašnji suvlasnik Rezidencije Skiper vrijedne oko 200 milijuna eura. Povezuje se također s kriminalističkom istragom oko poslova sa austrijskom Hypo bankom, što tamošnje tužilaštvo intenzivno obrađuje. Dok je Ivo Sanader bio na vlasti, Oblak, odnosno Skiper je HDZ-u dao dva milijuna kuna.

Upravo je ta donacija, prema riječima Oblaka tada u jednom mediju, natovarila mu na leđa najviše problema, budući da je tom donacijom ujedno bio istaknut kao "najveći" donator HDZ-a. Oblaka je, opet prema njegovim riječima, prije desetak godina, u Austriji dočekao fax u kojemu je stajalo da je dužan vratiti kredite Hypo banke u roku od 15 dana, što je fizički bilo nemoguće.

Tada je protiv banke pokrenuo tužbu koju je nedugo zatim povukao radi nagodbe s bankom, a nakon toga je od iste Hypo banke uzeo novi kredit od 35 milijuna eura. Austrijsko tužilaštvo se u sklopu istrage oko sumnjivih malverzacija u Hypo banci zahvatilo i Vladimira Zagorca kojeg povezuju s Oblakom, no u tom djelu potonji negira bilo kakvo suradnju ili poznanstvo sa Zagorcem. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter