Medulin: Pronađen skimming uređaj na bankomatu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog osnovane sumnje da je na bankomatu u kampu na području Medulina postavio takozvani skimming uređaj, koji krade podatke bankovne kartice i PIN, istarska policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 52-godišnjaka iz Rovinja.

Policijski službenik u srijedu poslijepodne je našao na bankomatu skimming uređaj, koji se sastoji od čitača kartice postavljenog na zaštitu za usta kartice i kamere, koja je postavljena iznad tipkovnice.

Zbog sumnje da je postavio taj uređaj i time počinio kaznena djela neovlašteno presretanje računalnih podataka i izrada, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na uporabu sredstava za krivotvorenje, policija je uhitila 52-godišnjaka i protiv njega podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Istarska policija pozorava građane da povećaju oprez prilikom korištenja bankomata s obzirom na to da se tijekom turističke sezone češće postavljaju na bankomate "skimming" uređaje, koji izgledaju poput originalnih utora bankomata i snimaju sadržaj magnetnog zapisa kartice. Pripadajući PIN broj počinitelji uglavnom dobivaju tako da na bankomat postave malu kameru ili lažnu tipkovnicu, kopirani podaci potom se prenose na krivotvorenu karticu, s kojom se može podizati novac s bankomata ili se takva kartica koristi za plaćanje putem interneta, navodi se u priopćenju istarske Policijske uprave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter