Lovrić Merzel primila (još) 100.000 eura mita?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK je proširio istragu za korupciju protiv sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, koju nakon novih saznanja u istrazi i policijske kaznene prijave sada sumnjiči i da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100 tisuća eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića. USKOK je u službenom priopćenju objavio da županicu, nećaka i poduzetnika zainteresiranog za stjecanje udjela u tvrtki Ceste Sisak tereti za primanje i davanje mita te pranje novca.

USKOK sumnja da je županica u drugoj polovini 2011., nakon što je Županijska skupština donijela odluku o prodaji 57,33 dionica Županije u Cestama Sisak, od Žužića zatražila da joj isplati 100 tisuća eura mita da bi njegovoj tvrtki osigurala stjecanje poslovnog udjela. Nakon što joj je Žužić predao traženi iznos Lovrić Merzel mu je, po tvrdnjama tužiteljstva, "izmjenom dogovorenih uvjeta ugovora, osigurala  zaključenje ugovora o prodaji i prijenosu poslovnih udjela" na njegovu tvrtku.

Kako bi prikrila primljeno mito županica je tijekom 2012. sa svojim nećakom, koji je navodno znao da je novac stečen kaznenim djelom, dogovorila da će na njegovo ime kupiti i urediti te formalno upisati nekretninu u Zadru. U konačnici je za nešto više od 680 tisuća kuna kupila stan od 85,40 kvadrata u Zadru s kućnim vrtom i dva parkirna mjesta, dok je ostatkom platila unutarnje uređenje stana.

Marini Lovrić Merzel, koja je u Remetincu od travnja, zagrebački Županijski sud početkom srpnja produljio je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Istraga protiv nje otvorena je zbog sumnje da je županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter