Latin: Core Media dala 3.000 eura za glas za Hloverku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši član Uprave Nove TV Dražen Mavrić svjedočio je danas na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje se sudi Siniši Svilanu, nekadašnjem direktoru programa Nove TV, optuženom za uzimanje 262 tisuće eura mita od vlasnika produkcijske kuće Core Media Vladimira Seliera Šelebaja u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV. Mavrić je rekao da je inicijativa za otkup programa iz vanjske produkcije najčešće dolazila od Svilana te da su izvršni direktori predlagali rješenja, a Uprava sklapala poslove. Dodao je i da mu nije poznato da je Svilan dobivao novac od Šelebaja.

Konačno rješenje za otkup emisija donosio je tadašnji predsjednik uprave Marijan Jurenc, a prije njega Branko Čakarmiš, rekao je svjedok, koji se prisjetio da je Core Media za Novu TV radila emisije "U sridu", "Istragu" i "Interijere".

Direktorica Informativnog programa Nove TV Iva Gačić potvrdila je da je Svilan bio zadužen za otkup programa iz vanjske produkcije i da je on pregovarao s producentima.

Bila je protiv suradnje s Core Mediom jer je, veli, smatrala da nije dobro da se Novu TV povezuje s kućom vlasnika čija je supruga Dijana Čuljak bila jedno od prepoznatljivijih lica HTV-a. Rekla je da je tek kasnije saznala da su Čakarmiš i Svilan angažirali njezine novinarke za rad na emisiji "U sridu" i bila je iznenađena što je nitko nije o tome obavijestio.

- Nametalo se pitanje - ako su potrebni ljudi s Nove TV, kao i arhiva, čemu uopće suradnja s vanjskom producentskom kućom, rekla je Gačić. Dodala je da ne zna je li Core Media plaćala Svilanu.

Novinar HTV-a Denis Latin rekao je da su gosti u emisijama Nove TV "Jedan na jedan" i "U sridu" dobivali naknade na crno. Dodao je da je od Edvina Softvića, koji je za Core Mediju realizirao te isplate, doznao da je Svilan primao novac od te tvrtke i da su Anja Šovagović Despot i Nada Gačešić Livaković plaćene s po tri tisuće eura da bi na Programskom vijeću HRT-a glasovale za Hloverku Novak Srzić, ne bi li kasnije Core Media nastavila na HRT-u poslove koji su joj oduzeti na Novoj TV.

Latin je rekao i da je novinarima bilo poznato da su Dijana Čuljak Šelebaj i Hloverka Novak Srzić bile angažirane na konkurentskoj Novoj TV te da je svima bilo znano da je Novak Srzić bila kreatorica emisije "U sridu" - ona je pozivala goste i time se hvalila. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter