Lanišće: U urušenom bunkeru pronašli 64 bombe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članovi jednog speleološkog društva pronašli su u urušenom bunkeru na području Lanišća na desetke ručnih bombi iz Drugog svjetskog rata, što su prijavili policiji koja je bombe uništila.

Mjesto pronalaska pregledali su pripadnici protueksplozijske zaštite istarske policije koji su izvadili i uništili 64 dotrajale bombe, izvijestila je policija.

Građane su pritom pozvali da slijede primjer speleologa te da sami ne uklanjaju sumnjive predmete, ako ih pronađu, već da o tome odmah obavijeste policiju.

U Hrvatskoj još ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Drugog svjetskog rata, ali i novijeg datuma, a takva sredtsva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

"Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti", savjetuju u policiji.

Građane koji još u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva pozivaju da ih bez straha od sankcija anonimno predaju te tako svoj i tuđi život učine sigurnijim. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter