Labin: Bacao petarde kod škole

(Ivo Ravlic / CROPIX )
(Ivo Ravlic / CROPIX )

Policijski službenici jučer oko 17.40. sati, kod osnovne škole u Labinu, zatekli su 18-godišnjaka koji je bacao petarde, odnosno pirotehnička sredstva II. razreda. Policijski službenici oduzeli su 90 komada pirotehničkih sredstva II. razreda, a protiv mladića se podnosi optužni prijedlog radi počinjenja prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima.

Podsjećamo građane da je u tijeku akcija policije ''Mir i dobro'', kojoj je cilj spriječiti zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari (pirotehnička sredstva) te ostalih ubojitih sredstava, a sve kako bi građani u miru sa svojom obitelji i prijateljima proveli božićne i novogodišnje blagdane.

Pirotehnička sredstva nisu dio blagdanskog ugođaja, a njihovim nestručnim rukovanjem mogu nastati teške posljedice. Također podsjećamo građane da je uporaba  pirotehničkih sredstva II. razreda, u koja se ubrajaju i petarde, kao i pirotehničkih sredstva II. razreda, dozvoljena samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnička sredstva I. razreda su pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Prodaja ovih sredstava dopuštena je u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva II. i III. razreda su sredstva za male vatromete, odnosno velike vatromete te se tu ubrajaju petarde, rimske svjećice, fontane, bengalske baklje, bengalske svjećice, topovski pucnji, rakete, vatrometne kutije i drugi slični proizvodi. Prodaja ovih sredstava dopuštena je u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja samo u prodavaonicama oružja, streljiva ili specijaliziranim prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, i to osobama starijim od 18 godina.

Još jednom pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju.


Podijeli: Facebook Twiter