Krizmanić: Da je diploma lažna, saznao sam iz medija

Krizmanić se tereti da je oštetio HEP za 468.655 kuna (Arhiva)
Krizmanić se tereti da je oštetio HEP za 468.655 kuna (Arhiva)

Jučer je završen dokazni postupak na Općinskom sudu u Puli u kojem je okrivljeni bivši direktor Elektroistre Valter Krizmanić zbog dva kaznena djela, onog prijevare i krivotvorenje isprava, konkretno diplome inženjera elektrotehnike s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu kojom se kandidirao u veljači 2013. za radno mjesto koordinatora poslova za izgradnju, a nakon nekoliko mjeseci je imenovan direktorom.

Priznanje krivice

Krizmanić se tereti da je tim kaznenim djelima do otkaza  u kolovozu 2014. oštetio HEP, odnosno Elektroistru za 468.655 kuna, a sebi priskrbio nepripadnu imovinsku korist od oko 210 tisuća kuna. Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je da se Krizmanić proglasi krivim i osudi, dok je njegov branitelj zatražio oslobađajuću presudu jer kaznena djela nisu dokazana. Izricanje presude zakazano je za danas u 14 sati.

Na jučerašnjoj raspravi Krizmanić je iznio obranu iz koje proizlazi da nije kriv, iako to nije decidirano izjavio. Na pitanje tužiteljstva zašto je na prethodnom ispitivanju u policiji i tužiteljstvu priznao djela, odgovorio je da je to učinio zato da bi došlo do nagodbe, da bi se slučaj što prije završio i ne povlačio po medijima.

- Meni je sve to smješteno iz poslovnih krugova u kojem je više aktera poslovno povezano. Na natječaj za zapošljavanje nisam se javio da bih postao direktor, nisu me gurali neki politički krugovi, niti neki prijatelji. Ni na kraj pameti mi nije bilo da se zaposlim lažnom diplomom, a kada je sve to izašlo u javnost, meni je reagiranje uskraćeno jer sam se u policiji i Odvjetništvu obvezao da neću iznositi nikakve podatke u vezi sebe, rekao je Krizmanić. (Silva BODLAJ IVAŠIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter