Kod šest Puljana pronađena droga, oružje i novac

Načelnik sektora kriminalističke policije Mile Orešković i Nataša Rogić Jukopila (Mateo SARDELIN)
Načelnik sektora kriminalističke policije Mile Orešković i Nataša Rogić Jukopila (Mateo SARDELIN)

Odjel kriminaliteta droga PU istarske dovršio je višemjesečno kriminalističko istraživanje nad šestoricom osumnjičenika, odnosno četvoricom Puljana u dobi od 27, 36, 26 i 22 godine, 33-godišnjakom iz Marčane i 39-godišnjakom iz Fažane zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama na pulskom području.

Rezultate akcije su pred novinarima predstavili načelnik Sektora kriminalističke policije PU istarske te voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Mile Orešković i Nataša Rogić Jukopila iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske. Orešković je na tiskovnoj konferenciji iznio detalje istrage i pohvalio odjel kriminaliteta droga.

- Ovo je još jedan dobar primjer na području rada policije i nadam se da ćemo ovakvih trenutaka imati i u narednom periodu. Odjel kriminaliteta droga je uspješno dovršio istraživanje koje je rezultiralo kaznenim prijavljivanjem šest osoba za kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, od kojih je pet osoba privedeno. Pretragom stanova, osoba i vozila pronađena je navedena količina droga i određena količina tvari koje su zabranjene u sportu, a koje su također bile namijenjene zlouporabi, odnosno prodaji. Pored droga pronađeno je vatreno oružje i streljivo te dvije digitalne vage i ukupno 3.820 kuna i 60 američkih dolara, za koje se sumnja da potječu od prodaje droge, kazao je Orešković.

Tijekom dugotrajnog kriminalističkog istraživanja, zaplijenjeno je ukupno više vrsta droge i oružja te drugih predmeta, odnosno 408,65 grama amfetamina, 201,05 grama marihuane i 0,15 grama sjemenki indijske konoplje, 23,32 grama kokaina, 10,8 grama MDMA, 20 mililitara nandrolona i 12 mililitara testosterona, 1.106,90 grama duhana bez nadzornih markica, pet pištolja, 77 komada različitog streljiva, teleskopska palica, amfora, dvije digitalne vage, prijenosno računalo, više mobitela i SIM kartica te 3.820 kuna i 60 američkih dolara.

U ukupnu količinu droge, ubrojena je i droga koja je pronađena kod kupaca, odnosno devet osoba, koje su sankcionirane zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Istraživanje je dovršeno 24. listopada, a započelo je početkom godine. Akcija je počela davati svoje rezultate 26. srpnja, kada je policija pretragom stana 27-godišnjaka iz Pule pronašla 149 grama amfetamina, 1,85 grama droge MDMA, 1,40 grama marihuane, jedan ecstasy i 0,15 grama sjemenki indijske konoplje. Policija je tada zbog sumnje da je prodavao drogu i davao je na korištenje u pritvorsku jedinicu smjestila 27-godišnjaka.

Potom je policija 20. listopada u kontroli prometa na ulasku u Pulu zaustavila automobil Citroen pulskih oznaka koji je dolazio iz smjera Loborike, a njime je upravljao 36-godišnjak. Kod njega je tada pronađen PVC smotuljak s oko 22,40 grama bijele praškaste materije za koju je preliminarnim testiranjem utvrđeno da se radi o kokainu. Puljanin je tada uhićen, a pretragom osobe, prijevoznih sredstava i doma policija je pronašla više različitih droga i tvari zabranjenih u sportu, od 185,45 grama amfetamina, 28 grama marihuane, 8,25 grama droge MDMA, 20 mililitara nandrolona i 12 mililitara testosterona. Osim toga, policijski službenici su kod 36-godišnjaka pronašli i pištolj, tridesetak komada streljiva, teleskopsku palicu, amforu i oko 1.570 kuna, za koje se pretpostavlja da potječu od prodaje droge.

Zbog sumnje da je počinio kaznena djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama, neovlaštena proizvodnja i promet tvari zabranjenih u sportu te nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, muškarac je 21. listopada u jutarnjim satima predan pritvorskom nadzorniku PU istarske. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter