Kaznama za posjedovanja droge naplaćeno više od 350 tisuća kuna

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Za vrijeme trajanja 5. Dimensions festivala, koji je nakon otvaranja u Areni 24. kolovoza nastavljen na i oko tvrđave Monte Cristo u Štinjanu do 28. kolovoza, policijski službenici PU istarske poduzeli su niz aktivnosti u cilju suzbijanja zloporabe opojnih droga i drugih oblika protupravnog ponašanja. U navedenom razdoblju policijski službenici postupali su prema 143 osobe koje su posjedovala drogu, pri čemu su 142 osobe počinile prekršaj iz Zakona o suzbijanju zloporabe droga, dok je jedna osoba osumnjičena za počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Prednjačili Britanci

Prekršaj zbog posjedovanja droge za vlastitu upotrebu počinilo je 54 državljana Velike Britanije, 22 državljana Republike Hrvatske, 16 državljana Francuske, deset državljana Australije, devet državljana Belgije, sedam državljana Njemačke, četiri državljana Italije, po tri državljana Austrije i Slovenije, po dva državljana Švicarske, Nizozemske, SAD, Irske te po jedan državljanin BiH, Mađarske, Makedonije, Poljske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Norveške.

Ukupno je zaplijenjeno100 grama marihuane, 52,2 grama jointa (mješavina duhana i marihuane), 2,3 grama jointa (mješavina duhana i hašiša), 103 komada ecstasyja, 18,3 grama amfetamina (speeda), 28 komada u kapsulama i 15,2 grama droge MDMA, osam komada markica droge LSD, 10 grama psilocibin gljiva (meksičke gljive), 17,7 grama ketamina, 5,1 grama kokaina, 0,8 grama heroina, 1/4 boce GHB u tekućini i tri grama u prahu. Naplaćeno je 107 kazni, odnosno ukupno 356.666 kuna.

Osam tisuća posjetitelja

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, odnosno da je prodavao drogu na festivalu, policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu protiv 25-godišnjeg državljana Velike Britanije, koji je zatečen s 20 paketića ketamina težine 17,1 gram, 20 paketića MDMA težine 16,4 grama i dva grama marihuane.

Mladić je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 29. kolovoza u večernjim satima, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske, dok je Općinskom državnom odvjetništvu dostavljena kaznena prijava na nadležni postupak. Inače, na festivalu je bilo oko 8.000 posjetitelja, najviše Britanaca.

Britanac lakše ozlijedio trojicu policajaca

Mladića (25) iz Velike Britanije pulska policija sumnjiči da je u nedjelju oko 19.45 sati u krugu pulske Opće bolnice u Zagrebačkoj ulici tijekom policijskog postupanja fizički napao trojicu policajaca i pritom ih lakše ozlijedio. Naime, mladić je prethodno na prostoru gdje se održavao Dimensions festival u Štinjanu narušavao javni red i mir te je postojala opasnost da će ozlijediti sebe ili druge osobe, radi čega su ga policijski službenici uhitili i odveli u bolnicu. Mladić je u krugu bolnice odbijao izaći iz vozila te je počeo vrijeđati policijske službenike, a potom je i fizički nasrnuo na njih. Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanjapriveden u pritvorsku jedinicu PU istarske. Mladića se tereti da je počinio kazneno djelo napad na službenu osobu. (S. B. I.)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter