Kamere na uniformama pulskih policajaca

Načelnik PU istarske Dragutin Cestar i glasnogovornica Nataša Vitasović (Neven LAZAREVIĆ)
Načelnik PU istarske Dragutin Cestar i glasnogovornica Nataša Vitasović (Neven LAZAREVIĆ)

Načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar u utorak je na konferenciji za medije predstavio projekt e- Sigurnost, koji Ministarstvo unutarnjih poslova uvodi zbog standardizacije rada policijskih službenika, veće operativnosti, racionalizacije troškova te bržeg i kvalitetnijeg rada. Probna faza Projekta počela je još 24. rujna, a u potpunoj će funkciji biti od 15. listopada.

- Projekt e-Sigurnost (e-Policija) sastoji se od tri komponente - sustava upravljanja policijskim kamerama, sustava za rad na terenu i aplikacije za građane. U Policijskoj upravi istarskoj zasad se provodi samo sustav upravljanja policijskim kamerama dok se sustav za rad na terenu provodi u PU zagrebačkoj, splitsko-dalmatinskoj, primorsko-goranskoj te osječko-baranjskoj. Aplikacije za građane dostupne su na području cijele Hrvatske.

Snimke se čuvaju 90 dana

- U Istri će, zasad, kamere koje se pričvršćuju na službenu odoru koristiti policijski službenici pulske policijske postaje, postaje prometne, pomorske i aerodromske policije u Puli, a koristit će ih i Sektor kriminalističke policije prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti, ovisno o trenutnim mogućnostima i raspoloživosti broja kamera, pojasnio je Cestar. Sukladno zakonskim ovlastima policija je ovlaštena u cilju nadzora zakonitosti postupanja policijskih službenika zvučno i vizualno snimiti obavljanje policijskih poslova i primjenu policijskih ovlasti. Na pitanje hoće li biti snimano svako policijsko postupanje Cestar je odgovorio da će to ovisiti o procjeni policijskog službenika koji će građaninu kojeg namjerava snimiti, ukoliko je to objektivno moguće, priopćiti da će biti snimljen.

- Policijske snimke koje se neće koristiti u određenim kaznenim, prekršajnim ili stegovnim postupcima uništit će se nakon 90 dana od dana kada su nastale. Korištenje kamera omogućit bolju zaštitu građana od nezakonitog ili neetičkog postupanja policijskih službenika, ali i zaštitu policijskih službenika od neutemeljenih pritužbi građana na njihovo postupanje. Snimke će se koristiti kao dokaz u postupcima pred sudovima, nadzor nad zakonitosti postupanja policajaca te za edukaciju i stručnu obuku policijskih službenika. Policijski službenici će po povratku u postaju kamere vratiti u takozvani e-kiosk koji se nalazi u prijavnici postaje te će se ondje "skidati" snimljeni materijal i puniti baterije kamera, istaknuo je Cestar predstavljajući i aplikaciju koja će građanima omogućiti da policiji dostavljaju videosnimke i fotografije s mjesta događaja.

Aplikacije za video i foto dojavu

- Snimke i fotografije koje budu načinjene pametnim telefonom ili sličnim uređajem moći će se poslati policiji, a za to je potrebno preuzeti aplikaciju za pametni telefon (Andorid, Windows, Apple) na određenim linkovima. Za slanje takve prijave odnosno snimke bit će dovoljan pristup internetu. Upute za korištenje aplikacije vidljive su u samoj aplikaciji a ona funkcionira tako da građanin pametnim telefonom fotografira događaj i šalje snimku na centralni portal MUP-a. Uz fotografiju je poželjno poslati i geografske koordinate, te komentar ili opis događaja. Policijski službenici će tijekom 24 sata pregledavati dostavljene materijale te mogu ostvariti anonimni kontakt s pošiljateljem. Takvim dojavama pristupat će voditelji operativnih dežurstava u svakom operativno-komunikacijskom centru policijskih uprava te će za svaku posebno procjenjivati i odlučiti je li nužno žurno postupanje policije. Ukoliko nije, dojavu će voditelji operativnih dežurstava proslijediti u rad nadležnoj ustrojstvenoj jedinici, a postoji i mogućnost odbijanja dojave kao nevažne, kazao je Dragutin Cestar napominjući da građani za žurne intervencije i dalje mogu nazvati broj 192.

Adrese za skidanje aplikacija

Aplikacije za pametne telefone putem kojih će policiji moći prosljeđivati snimke događaja građani mogu skinuti na slijedećim linkovima: Android , Windows i Apple  (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter