Jehnići: Vlasnik brusilicom izazvao požar

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Uzrok požara u Jehnićima u četvrtak oko 11 sati je iskrenje brusilice radi čega se zapalilo sijeno na staji. Marčelo Jehnić, vlasnik poljoprivrednog obrta Zelenjava u Jehnićima ostao je u požaru bez staje u kojoj se nalazilo 1.000 bala sijena, 400 kašeta za grožđe, rezervnih dijelova za radne strojeve i raznog alata. Materijalna šteta bi prema prvim neslužbenim procjenama mogla biti veća od 200 tisuća kuna.

Dan nakon požara kod staje smo zatekli vlasnika Marčela Jehnića koji nam je kazao da je brusilicom rezao neko željezo te da su iskre zapalile sijeno na katu staje. Niti sam nije siguran kolika mu je materijalna šteta, no smatra da je velika.

- Jučer sam oko 11 sati ispred staje, kod metalnih vrati brusilicom rezao željezo, a budući da je bilo nešto malo vjetra iskre su zapalile sijeno. Kada sam primjetio da gori odmah sam krenuo sa gašenjem, no bilo je prekasno i nisam mogao ništa više učiniti nego zvati vatrogasce. Nisam pametan što se materijalne štete tiče, jer valja još sve zbrojiti. Naime, krov je u potpunosti uništen, izgorjelo je sijeno, kašete za grožđe, koje koštaju do 50 kuna i razne ostale stvari koje mi trebaju u poslu, kazao nam je Jehnić.

Dok smo razgovarali s njim, došao je protupožarni inspektor PU istarske koji je započeo sa očevidom, iako je već sve poznato, odnosno uzrok požara nije misterij, ali proceduru valja poštivati. Jehnić je istražitelju pokazao brusilicu kojom je uzrokovan požar i opisao što je sve imao u staji. Policija je pomno popisala i fotografirala sve, od onog malo što je ostalo. Vatrogasci su, naime, u četvrtak još po mraku razbacivali sijeno radi lakšeg gašenja tako da je pored staje veća količina sijena, a grede koje su nosile krov su u potpunosti izgorjele. Uglavnom, cijelu staju će sada biti potrebno renovirati. Još se ujutro osjetio izrazito jak smrad paljevine, a na nekim mjestima se još dimilo.

Adrijano Jugovac, zapovjednik porečkih vatrogasaca nam je kazao da su njegovi vatrogasci u potpunosti ugasili požar oko 18.30 sati, gotovo sedam sati nakon izbijanja te da su vraćeni u postrojbu. Na mjestu požara nisu ostali jer više nije bilo opasnosti od ponovnog požara, niti šanse da se proširi, budući da je staja betonska. Sijeno su vatrogasci sa kata staje razbacivali na tlo dok su istovremeno to isto sjeno gasili i močili. Na terenu je bilo ukupno 16 vatrogasaca iz Poreča, Višnjana i Vrsara sa ukupno sedam vozila. Cisterne su radi brzog pražnjenja spojene međusobno i punjene s obližnjeg hidranta. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter