Jasmina Bilonić: Nisam bila fra Šimina bankarica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na splitskome Županijskome sudu drugooptužena bivša bankarica Jasmina Bilonić rekla je u utorak iznoseći obranu kako ona prvooptuženome fra Šimi Nimcu nije bila bankarica ni savjetnik, nego jedna vrsta "skretničara" koji ga je povezao s ostalim službenicima u Splitskoj banci te da su oni bili zaduženi za sve njegove naloge, pa tako i isplate milijuna s njegova računa.

"Fra Šimi nisam bila bankarica, a ni savjetnica, već prije bih rekla da sam bila osoba koja ga je, s obzirom na to da sam tada radila u Splitskoj banci, povezivala s ostalim službenicima. Ti kolege su bili zaduženi za sve naloge fra Šime Nimca, pa tako i isplate milijuna s njegova računa", rekla je Bilonić. Ustvrdila je i da je bila fiktivna vlasnica jahte i 2,5 milijuna kuna koji su pronađeni na njezinu računu u Partner banci.

"Stvarni vlasnik svega toga zapravo je bio fra Šime. Ja sam mu samo radila uslugu kako ne bi bilo čudno da fratar raspolaže s tako puno novca i jahtom. Mislim kako se fra Šime sa mnom poslužio da bi mi naposljetku, kada se sve otkrilo, nudio dogovor", rekla je Bilonić. Na pitanje gdje je 486.000 eura koje joj je fra Šime predao na parkiralištu uz trgovački centar "Joker", ponovila je da ga je predala Damiru Tvrdiću, direktoru tvrtke "Bam group Croatia", podružnici švicarske tvrtke u vlasništvu sportskog menadžera Paola Banfija, te je na računu u Švicarskoj.

Dodala je kako 150.000 eura posuđeno fra Šiminu prijatelju. Bivša bankarica Splitske banke nije željela odgovarati na pitanja prvooptuženoga fra Šime Nimca. Optužnica Županijskoga državnog odvjetništva fra Šimu Nimca tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 četvornih metara u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura. U optužnici se navodi da ga je nakon uplate od 9,8 milijuna kuna na račun župe Jasmina Bilonić nagovorila da novac prebaci na svoj račun, što je on i učinio na temelju tri naloga za isplatu, pa su dio novca potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina. Fra Šime Nimac i Jasna Bilonić navodno su kupili jahtu i luksuzni automobil te zatvorili stari dug bankama. Naknadno je na računu bankarice pronađeno 2,3 milijuna kuna. Suđenje se nastavlja u srijedu, kada su najavljene završne riječi, nakon čega će biti izrečena presuda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter