Iza "kazni u zelenim kuvertama" ne stoji naš odvjetnički ured

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Nakon informacije da je talijanska policija putem društvenih mreža upozorila građane Italije da ne plaćaju kazne za prometne prekršaje koje im stižu iz Pule kao i kazne za parkiranje, jer je riječ o prijevari, kontaktirali smo s Policijskom upravom istarskom i odvjetničkim uredom Shaina Loua Pocheco Vinkovića u Puli koji se bavi naplatom potraživanja na temelju neplaćenih dnevnih parkirnih karata.

- Iz medija proizlazi da su iz Pule poslane stanovite ''lažne kazne u zelenim kovertama'' za razne prometne prekršaje iza kojih svakako ne stoji naš odvjetnički ured koji se ne bavi naplatom prekršaja jer je to u domeni Ministarstva unutarnjih poslova. Sve postupke radi naplate potraživanja na temelju neplaćenih dnevnih parkirnih karata prema stranim državljanima, naš odvjetnički ured pokreće putem javnog bilježnika kao povjerenika suda, sukladno važećim odredbama Ovršnog zakona, koje propisuju postupak ovrhe na temelju vjerodostojne isprave, veli odvjetnik Vinković čiji ured zastupa veći broj trgovačkih društava koja se u hrvatskim gradovima bave organizacijom i naplatom parkinga.

Obustavljeni postupci

On dodaje da je kod samo jednog klijenta, a naglašava da u tom slučaju nije bila riječ o Pula parkingu d.o.o., došlo do određenih tehničkih pogreški pri evidenciji registarskih oznaka vozila, uglavnom talijanskih tablica, pa su zaista pojedincima poslane dnevne parkirne karte, iako nisu bili u Hrvatskoj. Na upit kako je ta situacija riješena odvjetnik Vinković odgovara da su sve razjasnili u suradnji s talijanskim konzulatom, te su ovršni postupci protiv tih osoba su obustavljeni.

Pokretanjem postupaka radi naplate neplaćenih dnevnih parkirnih karti prema stranim državljanima ovaj se odvjetnički ured bavi više od 5 godina.

- Tada je, ističe odvjetnik Vinković, problem neplaćanja parkinga dosegao takav razmjer da su pojedine lokalne tvrtke imale i po nekoliko tisuća takvih predmeta, a u pojedinim se stranim turističkim vodičima otvoreno navodilo da stranci ne trebaju u Republici Hrvatskoj plaćati uslugu parkiranja jer se postupak protiv njih ne može provesti.

Na pitanje o ogromnim troškovima postupka naplate potraživanja koji premašuju iznos i od 2.000 kuna, Vinković odgovara da su troškovi ovršnog postupka visoki jer trgovačka društva koja zastupa nemaju načina kako doći do podataka o dužniku u inozemstvu budući da raspolažu samo registarskim oznakama.

- Za takvo što potrebno je angažirati odvjetnika u inozemstvu što prouzročuje dodatne visoke troškove. Što se tiče ostalih troškova kao što je trošak prijevoda ili trošak sastava prijedloga za ovrhu, isti su propisani važećim Tarifama. (M. KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter