Iz pritvora pušteni i ostali uhićeni policajci

Uhićenje Amira Jusufovića (Arhiva)
Uhićenje Amira Jusufovića (Arhiva)

Petorica Puljana uhićenih 12. veljače u akciji USKOK-a i PU istarske, od kojih četiri policajca, pušteni su na slobodu. U ponedjeljak oko 12 sati iz riječkog pritvora izašli su policajci Amir Jusufović, Sebastijan Ivančić i Krešimir Ćorluka, a iz pritvora je također izašao i Goran Frančula.

Svi su pušteni na slobodu nakon položene jamčevine i danog obećanja da se neće kriti, da neće činiti kaznena djela te da neće napuštati mjesto boravišta. Za Jusufovića je položena jamčevina od milijun kuna, Ivančića i Ćorluku po 200 tisuća kuna, a za Frančulu 150 tisuća kuna. Krajem ožujka je na slobodu izašao policajac Željko Radolović kojega je sud pustio bez plaćanja jamčevine.

Četvorka je puštena nakon gotovo dva mjeseca provedena u riječkom pritvoru, dok je Radolović odležao 47 dana.

Naime, zbog mogućnosti njihovog puštanja na slobodu uz jamčevinu USKOK se žalio Županijskom sudu u Rijeci sudu još u veljači, no žalba je odbijena. USKOK je također tražio da se Ivančiću i Ćorluki odredi pritvor ne samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, već i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, no i taj je zahtjev odbijen.

Prema težini počinjenih djela Jusufovića se tereti za zločinačko udruživanje, primanje mita, zloporabu položaja i prodaju droge. Ivančić i Radolović se terete samo za zloporabu ovlasti, dok se Ćorluku i Frančulu tereti samo za prodaju droge. Županijski sud u Rijeci je prvotno odredio jamčevinu od 800 tisuća kuna za Jusufovića, koja je naknadno podignuta na milijun, a ostalima je s 350 smanjena na 200 tisuća kuna. Puljaninu Frančuli je bila i ostala određena jamčevina od 150 tisuća kuna.

Podsjetimo da je akcija uhićenja u suradnji USKOK-a i policijskih uprava istarske, primorsko-goranske, zadarske i varaždinske sredinom veljače bila samo nastavak velike operacije iz proteklog prosinca kada su iza rešetaka završile 22 osobe iz narkomiljea. Među njima je palo i nekoliko osoba iz Istre, a glavom cijele narkohobotnice smatra se Andrej Butković iz Rojnići koji je zajedno s nevjenčanom suprugom tada u prosincu završio u lisicama. Jusufovića su istražitelji povezali s Butkovićem zbog mutnih poslova s drogom. Naime, terete ga da je gotovo četiri godine bio u dosluhu s Butkovićem kojemu je omogućio prodaju heroina u Istri. Za te usluge je Jusufović navodno dobio 30 tisuća eura. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter