Ivan Sivić poginuo pri obuci za pilota hidroaviona

(Zvonimir Barisin / CROPIX)
(Zvonimir Barisin / CROPIX)

U padu sportskog aviona Lake LA4-200 Buccaneer u more na plaži u Resniku u Kaštel Štafiliću prošlog četvrtka poginuo je 37-godišnji pilot Ivan Sivić, s prijavljenim boravištem u Puli, 28-godišnji državljanin Indije, a teške ozljede zadobio je 40-godišnji, također pilot, Ivan Raos iz Splita. Istraga nesreće mogla bi potrajati nekoliko mjeseci, a preliminarno izvješće Agencije za istraživanje nesreća u zračnom , pomorskom i željezničkom prometu očekuje se za 30 dana.

Zatajio motor

Budući da ovaj tip zrakoplova nema "crnu kutiju", a i iz komunikacije s kontrolom leta nije jasno što je pošlo po zlu,  s mjesta nesreće pokupljeni su svi dijelovi aviona čijim vještačenjem će se nastojati otkriti uzrok pada aviona. Naime, kontroli leta nije javljeno da posada ima bilo kakvih problema, a prema izjavama očevidaca avionu se u letu ugasio motor. Sam let, od polijetanja s uzletišta u Resniku do tragedije, trajao je nepune četiri minute.

Poginulog pilota Ivana Sivića i preživjelog Ivana Raosa poznaje Nijaz Delić, suvlasnik tvrtke Delić air iz Pule.

- Strašno mi je žao što se dogodila tragedija. Poznajem obojicu kao iskusne, dobre pilote. Obavijestili su me da se Raos oporavlja, da mu ide na bolje. Sivić je radio za nas 2012. i 2013. godine kada nas je napustio zaposlivši se u nekoj drugoj firmi, a nešto kasnije je otišao u Bugarsku gdje je bio šef pilota. Radili su na europskom projektu vakcinacije lisica pa su nadlijetali Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku i druge države. Ove godine vratio se u Hrvatsku, zaposlio u European Coastal Airlines. Bio je školovan, iskusan pilot, ali za hidroavione trebao je proći obuku. I upravo na obuci, kada je upravljao avionom, dogodila se tragedija, rekao nam je Nijaz Delić. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter