Okorjeli pljačkaš pobjegao iz pulskog zatvora

Pulski zatvor (N. LAZAREVIĆ)
Pulski zatvor (N. LAZAREVIĆ)

Dva su zatvorenika pobjegla iz hrvatskih zatvora u petak, jedan iz pulskog, a drugi iz zadarskog.

Iz pulskog zatvora je oko 16 sati preko zida uspio pobjeći 33-godišnji zatvorenik Bojan Dragičević rodom iz Banjaluke, a u pokušaju da osujeti njegov plan pravosudna policajka koja je bila na zatvorskoj porti izvadila je službeni pištolj i ispalila hitac u zrak. To međutim bjegunca nije ni uplašilo ni zaustavilo te je i dalje negdje na slobodi.

Pobjegao sa šetnje

Istarska policija potvrdila je da je u 16 sati zaprimila obavijest iz zatvora o bijegu zatvorenika te odmah pokrenula potragu, no odbjegli zatvorenik, inače osuđivani pljačkaš banaka, još nije nađen.

Dragičević se, doznajemo, na bijeg odlučio pri povratku sa šetnje, iskoristio nepažnju zatvorskih čuvara i klisnuo preko zida. Iz Ministarstva pravosuđa nisu nam željeli potvrditi informaciju da su zatvorenika na šetnji čuvali samo dvojica pripravnika i pravosudna policajka koja se nalazila na porti zatvora, no najavili su da će se utvrđivati okolnosti bijega da bi se utvrdila i eventualna odgovornost službenika zatvora kojima prijeti stegovni postupak. Odbjeglom zatvoreniku ovo je već četvrti bijeg iz kaznionica, pa čudi što je osiguranje takvog zatvorenika spalo na dva pripravnika i jednu pravosudnu policajku. No, s druge strane ovakva situacija i ne čudi s obzirom na to da u pulskom zatvoru godinama muku muče s prekomjernim brojem zatvorenika i pritvorenika i kronično premalim brojem pravosudnih policajaca.

Robijao zbog pljački

Bojan Dragičević lanjskog je rujna na sličan način pobjegao iz najstrože čuvanog hrvatskog zatvora - kaznionice u Lepoglavi, no ubrzo je nađen u obližnjoj šumi i vraćen iza rešetaka. Izdržavao je kaznu od četiri i pol godine zatvora na koju ga je Županijski sud u Šibeniku osudio zbog sudjelovanja u dvije oružane pljačke "Splitske banke" u Šibeniku 2005. godine.

Premda njegov bijeg nije bio potpuno uspješan takav slučaj dugo nije bio zabilježen u lepoglavskoj kaznionici. Dragičević je u Lepoglavi doslovno iskočio iz tzv. "bunkera" iskoristivši trenutak u kojem je njega i još trojicu zatvorenika pravosudni policajac ostavio nakratko bez nadzora. Poznato je da je prije nego što je dospio na izdržavanje kazne u Lepoglavi bježao i iz zatvora u Srbiji te Bosni i Hercegovini, a navodno je više zemalja za njim raspisalo tjeralice.

U Zadru je pak u dva sata u noći nestao 22-godišnji Ivan Makijenko kojeg je na liječnički pregled u civilnu bolnicu otpratio tek jedan pravosudni policajac. Mladić je to iskoristio i šakom u glavu udario stražara te se dao u bijeg. Što je točno mladića mučilo u dva sata u noći pa je odvezen na pregled nije nam za sada službeno potvrđeno. No, zbog manjka zatvorskog osoblja u njegovoj je pratnji bio tek jedan, 45-godišnji pravosudni policajac. I taj potez bio je ravan "egzibicionizmu" budući da je jedan zatvorski odjel već ionako bio bez nadzora.

Sindikat ogorčen ignorancijom nadležnih

- Ovaj sustav očito ne funkcionira. Sva naša pisana upozorenja Središnji ured Uprave za zatvorski sustav ignorira. Zbog ušteda smanjuje se broj djelatnika u smjeni, što zatvorenici i te kako koriste, komentirao je ova dva bijega predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Armin Tatarević upozoravajući kako se sve češće događa da jedan pravosudni policajac radi poslove koje bi trebala raditi trojica. Zbog toga su zatvorenici prepušteni sami sebi, a u ćelijama vlada "zakon jačeg".

- Tražimo i tražit ćemo odgovornost i smjenu upravitelja ta dva zatvora, smjenu Voditelja službe osiguranja u Središnjem uredu kao i smjenu pomoćnika ministra Ivice Šimca. Oni su ti koje smo upozoravali na alarmantnu situaciju u zatvorima i oni su ti koji su nas ignorirali i doveli u situaciju da je ugrožena sigurnost policajaca, osoblja bolnice i drugih građana, napominje Tatarević. (Marica KOŠTA, Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ)

Nakon bijega: upravitelj zatvora dao ostavku, a trojica očekuju stegovni postupak

Upravitelj zatvora u Puli podnio je ostavku, a protiv trojice pravosudnih policajaca bit će pokrenut stegovni postupak zbog bijega jednoga zatvorenika, dok za bijeg drugog zatvorenika u Zadru nema elemenata za stegovni postupak, priopćeno je večeras iz Ministarstva pravosuđa.

Iz kruga Zatvora u Puli jučer je pobjegao zatvorenik Bojan Dragičević, a u srijedu rano ujutro iz Opće bolnice u Zadru zatvorenik Ivan Makijenko dok je bio na liječenju.

Upravitelj Zatvora u Puli Emer Radulović podnio je jučer ostavku, iako nije neposredno odgovoran za bijeg zatvorenika, ali smatra da je objektivno odgovoran kao čelnik kaznenog tijela, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Zatvorenik je pobjegao jučer oko 16 sati, dok su ga tri pravosudna policajca sprovodila iz krugu zatvora sa šetnje u njegovu ćeliju. Bojan Dragičević je iskoristio nepažnju policajca, preskočio kružni zid i pobjegao. Jedna službenica pravosudne policije zapucala je u zrak da bi ga zaplašila, ali nije u tome uspjela. Nema elemenata za stegovni postupak protiv te službenice, priopćeno je iz Ministarstva.

Bijeg u Zadru dogodio se rano ujutro u dva sata iz Opće bolnice u Zadru gdje je iz zatvora dovezen Ivan Makijenko nakon što je oko 18 sati izgubio svijest i pao. Zadržan je na liječenju jer je utvrđeno da je imao frakturu vratnog kralješka bez pomaka. Oko dva sata ujutro, nakon što je išao u zahod, odgurnuo je pravosudnog policajca i skočio kroz prozor s visine od oko pet metara te pobjegao. Utvrđeno je da nema elemenata za pokretanje stegovnog postupka protiv toga pravosudnog policajca, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter