Francuskinja u Rovinju ostala bez novčanika

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Premda turistička sezona, tijekom koje se u Istri dogodi najviše krađa, još nije ni započela jedna je turistkinja u Rovinju već postala metom džepara. Francuskinji u dobi od 78 godina nepoznata je osoba u nedjelju oko 16 sati u Rovinju, dok se nalazila na Trgu maršala Tita, iz ruksaka ukrala novčanik i tako ju oštetila za nekoliko stotina kuna.

Kradu žene, muškarci, mladi i stari

Iz Policijske uprave istarske upozoravaju građane da pripaze na svoje stvari da ne bi postali žrtvama džepara, koji najčešće operiraju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi. Kradljivci koriste gužve u sredstvima javnog prijevoza, u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, čekaonicama, zdravstvenim ustanovama, na tržnicama, raznim javnim okupljanjima, plažama i drugim prometnim mjestima. Podjednako kradu i žene i muškarci, starije i mlađe osobe, a uglavnom rade u skupinama – jedna osoba odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja potom nestaje u gužvi.

Građanima policija savjetuje da pri odlasku u kupovinu u novčaniku drže samo onoliko novaca koliko planiraju potrošiti, a ukoliko se koriste karticom da ne nose zapisan PIN broj već da ga zapamte. Da bi izbjegli komplikacije i veću štetu u novčaniku ne bi trebalo nositi i novac i dokumente već ih odvojiti, a savjetuje se i da se u kupnju ne nose nepotrebni dokumenti poput putovnica i štednih knjižica.

Poseban oprez u trgovačkim centrima

Torbe, novčanike, mobitele i druge vrijedne stvari ne bi se trebalo ostavljati na blagajnama, policama ili u kabinama, kao ni u kolicima prilikom kupnje. Torbicu treba uvijek držati čvrsto zatvorenu, ispred sebe da bi se imalo stalni nadzor nad njom

Da građani ne bi postali lakom metom džepara novčanik ne bi smjeli nositi u stražnjem džepu hlača kao ni u ruksaku, ukoliko ga se ne nosi sprijeda.

Ako do krađe novčanika u, primjerice, trgovačkim centrima ipak dođe, odmah je potrebno obavijestiti nekog od zaposlenika centra i nazvati policiju. Ukoliko je u pitanju krađa mobitela trebalo bi odmah zamoliti nekoga da nazove na taj broj jer je lopov možda još uvijek u blizini pa će ga zvuk zvonjave mobitela razotkriti.

Građani koji zamijete da im je ukraden novčanik trebali bi čim prije pretražiti mjesta gdje su se kretali i okolicu jer postoji mogućnost da je lopov izvukao novac, a novčanik odbacio. Ukoliko se novčanik pronađe, trebalo bi ga spremiti u vrećicu jer bi na njemu mogli biti tragovi korisni za pronalazak lopova.

Kada je pak u pitanju krađa bankovnih kartica, potrebno je o tome odmah obavijestiti banku. (M. Ko.)


Podijeli: Facebook Twiter