Dvojica Puljana utajili porez

Ilustracija (S. DRESCHSLER)
Ilustracija (S. DRESCHSLER)

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 37-godišnjakom i 56-godišnjakom iz Pule pulska policija je utvrdila osnovanu sumnju da su počinili kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave te utaje poreza ili carine na štetu državnog proračuna za ukupan iznos od oko 223 tisuće kuna. Zbog istih kaznenih djela sumnjiči se i pravna osoba iz Pule.

Istraživanjem je utvrđeno da kao članovi uprave pravne osobe iz Pule, tijekom 2008. godine nisu u poslovnim knjigama prikazali prihode ostvarene po osnovi obavljenih i naplaćenih građevinskih radova na tri kuće, odnosno da nisu obračunali i prikazali PDV u iznosu od oko 190 tisuća kuna.

Puljani su s ciljem da poduzeće izbjegne plaćanje poreza izostavili unijeti podatke o ostvarenim prihodima u obrascu prijave PDV-a za 2008.godinu, te su takvu prijavu ovjerili službenim pečatom. Također, dvojicu muškaraca i poduzeće se sumnjiči da tijekom 2009. godine, u poslovnim knjigama nisu prikazali izlazne račune po osnovi utrošenog građevinskog materijala, kupljenog od dobavljača. Cilj je kao i prethodne godine izbjegavanje djelomičnog plaćanja poreza, a u poslovne knjige su unijeli netočne podatke o poreznoj obvezi za 2009. godinu. Na taj su način u 2008. godinu oštetili državni proračun za iznos od oko 190 tisuća kuna, a 2009. godine za iznos od oko 33 tisuće kuna. (M. S.)

 


Podijeli: Facebook Twiter