Drogiran i pijan izazvao prometnu nesreću

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Županijski sud u Puli je 22-godišnjaku iz Crikvenice odredio pritvor u trajanju od mjesec dana zbog izazivanja prometne nesreće u prosincu prošle godine na Istarskom ipsilonu kod Cerovlja. Naime, mladić je nakon što je Postaja prometne policije Pula podnijela kaznenu prijavu protiv njega, uhićen 15. travnja i priveden pritvorskom nadzorniku. Općinsko državno odvjetništvo u Puli provelo je dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće.

Utvrđena je osnovana sumnja da je mladić 3. prosinca prošle godine oko 4,25 sati, na kolniku Istarskog ipsilona između prometnih čvorova Lupoglav i Cerovlje, upravljao teretnim automobilom Renault, riječkih oznaka, kojem je istekla valjanost prometne dozvole, a 22-godišnjak je upravljao i bez položenog vozačkog ispita dok je u organizmu imao koncentraciju od najmanje 1,02 promila alkohola te je bio pod utjecajem tvari MDMA i MDA, odnosno opojnih droga. Prometna nesreća se dogodila kada je u zavoju ulijevo zbog vožnje pod utjecajem alkohola i droga te uslijed neprilagođene brzine vozila, izgubio nadzor nad vozilom uslijed čega je došlo do udara u stijenu i prevrtanja vozila.

Prilikom sudara i prevrtanja suvozač, također 22-godišnjak iz okolice Crikvenice je ispao iz teretnog automobila i zadobio teške tjelesne ozljede. Naime, vozač i suvozač prevezeni su zbog zadobivenih ozljeda u riječku bolnicu, gdje je utvrđeno da su teško ozlijeđeni. Za vrijeme obavljanja očevida, od 4.30 do 6.55 sati, za sav je promet bila zatvorena dionica Istarskog ipsilona od Lupoglava do Cerovlja.

Odvjetništvo osnovano sumnja da je vozač bio potpuno svjestan da takvim ponašanjem može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu. Sucu istrage Županijskog suda u Puli je podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što je sudac prihvatio i odredio mu mjesec dana pritvora.

Istarska policija je tada utvrdila da se nesreća dogodila kada je tada 21-godišnji vozač upravljao teretnim automobilom Renault, riječke registarske oznake, čija je važnost prometne dozvole istekla, bez položenog vozačkog ispita i dok je u organizmu imao 0,51 promila alkohola. Naime, odvjetništvo je navelo duplo veću koncentraciju alkohola iz razloga što se radi o podatku dobivenom od vještaka koji je utvrdio kolika je bila koncentracija alkohola u krvi u trenutku nesreće, dok je policija obavila alkotestiranje nakon nesreće. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter