Dostavljač novina skuterom kroz crveno - ravno u smrt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri teške nesreće vozača vozila na dva kotača, od kojih je jedna imala i tragične posljedice, zabilježene su u noći na petak na riječkim cestama. Najteža nesreća dogodila se na križanju kod trgovačkog centra ZTC u Zvonimirovoj ulici u Rijeci u petak rano ujutro, kada je u sudaru s tegljačem život izgubio dostavljač novina na skuteru.

Tragedija na velikom raskrižju kod ZTC-a, križanju Zvonimirove i Ulice Vinka Benca, dogodila se jučer oko 4.15 sati. Život je izgubio Darko Lukin (28) iz Viškova, dostavljač novina u Tisku. Nesretni vozač skutera podlegao je ozljedama na mjestu nesreće.

- Stradali dostavljač radio je nešto više od mjesec dana. Dostavljao je novine, između ostalog i Novi list. Strašno je to što se dogodilo, ne mogu iznaći prave riječi u ovoj situaciji, kazao je nakon nesreće Klaudio Škalamera, voditelj logistike u Tisku za regiju Zapad, koji je došao na mjesto tragedije odmah nakon što je saznao za nju. - Užasna je ovo tragedija - zaključio je voditelj logistike dok je iščekivao završetak očevida i kombi Tiska kojim će se s mjesta nesreće odvesti skuter.

Okolnosti tragedije se još rasvjetljavaju, no dosadašnja rekonstrukcija slučaja je pokazala da je do nesreće došlo kada je dostavljač novina, dolazeći mopedom Piaggio Liberty iz Ulice Vinka Benca, ušao u raskrižje i udario u stražnji dio poluprikolice tegljača koji se kretao Zvonimirovom ulicom. Tegljač zagrebačke registracije s oznakama zagrebačke tvrtke Marko-usluge u tim je trenucima išao u smjeru Kantride, a za njegovim upravljačem se nalazio 43-godišnji Riječanin.

Tegljač se nakon sudara nije zaustavio, već produžio dalje. Vozač ga je parkirao pola kilometra dalje, kod trgovačkog centra Kaufland u Zametskoj ulici.

- Prema informacijama što su doprle do mene, policija je došla do zaključka da vozač teškog kamiona nije ni osjetio da je u stražnji dio poluprikolice udario skuter. Bilo mu je zeleno na semaforu, pa je nastavio vožnju. Zaključeno je da je mogao shvatiti da se dogodila nesreća jedino ako je u tim trenucima gledao u retrovizor. Na kraju je stao i parkirao tegljač u blizini stana u kojem živi, kod Kauflanda na Krnjevu. Otišao je spavati, no ubrzo ga je potražila policija, navodi nam osoba bliska istrazi.

Očevid na mjestu nesreće obavili su djelatnici prometne policije, pod rukovodstvom zamjenice riječke Općinske državne odvjetnice Irene Babarović. Policija i tužiteljstvo se zasad službeno ne izjašnjavaju kakva je bila situacija sa svjetlima na semaforu, je li i tko od dvojice vozača ušao u križanje za crvenog svjetla na semaforu. No, naš izvor blizak istrazi tvrdi da je dosadašnje rasvjetljavanje slučaja pokazalo da je kroz crveno svjetlo prošao vozač skutera.

- Koliko mi je preneseno, policija ima i očevica nesreće, vozača jednog automobila, a nema razloga ne vjerovati mu, kaže naš izvor.

- Taj je vozač u automobilu, u Ulici Vinka Benca, stajao pred semaforom na kojem je bilo crveno svjetlo i čekao zeleno. Prema njegovim riječima, u jednom trenutku je vidio kako je pokraj njega prošao skuter, zaobišao ga i ušao u križanje.

Vozač auta je policiji ispričao da vozač skutera nije ni usporio, već je nesmanjenom brzinom uletio u križanje. Nažalost, naletio je baš na teški kamion što je u tim trenucima naišao. Tko zna, skuterist je možda mislio da je prerano da bi bilo prometa, zacijelo je vjerovao da je Zvonimirova pusta... Nažalost, dogodilo se najgore, priča nam izvori blizak istražiteljima.

Ova prometna nesreća nanovo aktualizira pitanje sigurnosti na ovom prometnom raskrižju, te će vjerojatno opet pokrenuti polemike treba li što prije promijeniti nešto na križanju ili je krivnja za to što se događaju nesreće prvenstveno na ljudima.

- Ne znam tko je kriv za nesreću, ali mislim da i ova tragedija ukazuje da na ovom raskrižju treba napraviti rotor. Da je postojao rotor, jutros vjerojatno ne bi nitko poginuo. Uostalom, rotor sam po sebi utječe na smanjenje brzine, kazao nam je jedan čovjek nastanjen u zgradi nasuprot ZTC-a. (F. VEŽNAVER)

 


Podijeli: Facebook Twiter