Dolijao "Crljo":Pet puta provaljivao u istu benzinsku

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Goran Crljenica (39) zvani "Crljo" iz Pule, nepravomoćno je osuđen pri pazinskom Općinskom sudu na godinu i devet mjeseci zatvora zbog produljenog kaznenog djela teške krađe na Ininoj benzinskoj postaji u Baderni tijekom 2013. i 2014. godine. Crljenica je okrivljen da je u pet navrata provaljivao u benzinsku postaju gdje je ukupno počinio materijalnu štetu od oko 68 tisuća kuna.

Crljenica je pred sudom izjavio da se smatra krivim za sva kaznena djela koja ga terete, a budući da se radi o djelima koja je počinio u kratkom vremenskom razmaku na istom mjestu i prema istom oštećeniku, odnosno poduzeća INA iz Zagreba, sud je odredio da se radi o jednom produljenom kaznenom djelu teške krađe. Također, Crljenica je izjavio da ništa od otuđenih stvari nije vratio oštećenicima već da ih je prodao, te je izrazio žaljenje zbog počinjenog i obećao da kaznena djela više neće činiti.

Sud ga je optužio da je u noći sa 18. na 19. veljače 2013. godine škarama za armaturu presjekao rešetke na prozoru sa lijeve strane ulaznih vrata skladišta benzinske postaje te ih savinuo i otvorio prozor. Iz unutrašnjosti je ukrao neutvrđenu količinu raznih šteka cigareta u vrijednosti od oko 21 tisuće kuna. U istu benzinsku je ponovno provalio sredinom srpnja prošle godine kada je škarama za rezanje betonskog željeza presjekao vanjsku zaštitnu rešetku prozora skladišta benzinske postaje i razbio prozorsko staklo te ušao u unutrašnjost skladišta odakle je ukrao 90 šteka raznih cigareta, par boca sokova i čokolada.

Materijalna šteta je ovoga puta iznosila oko 20 tisuća kuna. Početkom kolovoza, 15 dana kasnije je ponovno škarama za rezanje betonskog željeza presjekao lokot zaštitne rešetke ulaznih vrata skladišta te nasilno otvorio ulazna vrata i ušao u skladište odakle je ukrao neutvrđenu količinu raznih cigareta u vrijednosti od oko 1.500 kuna. Pet dana nakon toga se između 3 i 5,30 sati ponovno vratio do Baderne i pajserom slomio dva lokota i cilindrični uložak brave na metalnim vratima skladišta. Iz skladišta je odnio 80 šteka raznih cigareta i pričinio materijalnu štetu od oko 18 tisuća kuna. Zadnju provalu na istoj adresi počinio je početkom rujna prošle godine između 21 i 2 sata kada je opet pajserom pokidao metalne držače vrata skladišta i otvorio ih. Kao i tijekom prethodnih provala iz skladišta je ukrao neutvrđenu količinu raznih šteka cigareta, a materijalna šteta je bila nešto veća od osam tisuća kuna.

Sud je dosudio i imovinskopravni zahtjev oštećeniku u visini od 68.623 kuna koje je Crljenica dužan platiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Prilikom odmjeravanja kazne, sud je uzeo u obzir olakotne okolnosti, odnosno priznanje krivnje i brzo okončanje postupka, i otegotne okolnosti. Naime, od 1995. godine pa do sada, Crljenica je mnogo puta osuđivan, najviše na pulskom Općinskom sudu, od uvjetnih do bezuvjetnih zatvorskih kazni zbog teških krađa i prikrivanja djela. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter