Djevojčica od tri i pol godine upala u šaht i završila na operaciji

Šaht u koji je upala djevojčica
Šaht u koji je upala djevojčica

Djevojčica u dobi od tri i pol godine koja se igrala ispred obiteljske kuće u Žminju, u kojoj žive njezini djed i baka, upala je u vodovodni šaht na kojem se nalazio nepričvršćeni željezni poklopac. Slučaj je policiji prijavio 59-godišnji djed djevojčice koja se popela na šaht preko puta kuće, a koji se pod njenom težinom otvorio, udario ju po licu i zubima, nakon čega je upala u otvor dubok oko jedan metar.

Prema riječima Suzane Sokač iz PU istarske, dijete nije zadobilo teže ozljede, ali je zbog zadobivenih ozljeda prevezeno u riječku bolnicu. Policija provodi sve istražne radnje kako bi se utvrdile okolnosti nezgode, a dokaže li se da je bilo propusta i elemenata kaznenog dijela, podnijet će se prijave protiv odgovornih osoba.

Sve se dogodilo ovog utorka u Ulici Vladimira Gortana u Žminju nasuprot broja 12. Uputili smo se na lice mjesta ne bi li pokušali doznati što se i kako zapravo dogodilo. Još uvijek vidno potresena i prestrašena baka djevojčice Gracijela Opatić ispričala nam je da je po malenu došao otac, da bi ju odveo kući  jer je djevojčica bila kod nje.

- Bila je to sekunda. Malena je stala na šaht i upala u otvor. Poklopac ju je udario po licu i zubima, a nakon što smo ju izvukli, odmah smo ju odvezli u pulsku Opću bolnicu. Međutim, liječnici su nas uputili u riječku bolnicu gdje je trebala biti operirana. Sve je dobro prošlo, operacija je trajala sat i pol i izvađena su joj dva zubića, no sad se dobro oporavlja i vratila se kući, ispričala nam je baka djevojčice. Nije nam znala reći je li šaht na javnoj površini ili se radi o privatnom vlasništvu, dodajući da se njoj ipak čini da se otvor nalazi na javnoj površini.

Ovo nije prvi put da je dijete završilo u tom istom šahtu u Ulici Vladimira Gortana. U centru Žminja susrećemo oca četverogodišnje djevojčice koji nam je ispričao da je njegova curica prije godinu dana isto tako pala u taj isti šaht. I njega pitamo kako je moguće da se u godinu dana nitko nije potrudio sanirati otvor i tko je za to odgovoran, no on nam veli da misli da se radi o privatnom vodomjeru. Baka djevojčice također nam je potvrdila da ovo što se dogodilo njenoj unučici nije prvi put, dodajući da njihovom ulicom prolaze automobili koji često znaju okrznuti poklopac šahta koji je cijelo vrijeme pomičan.

Pokušali smo dobiti izjavu načelnika Žminja Marka Križmana, no umjesto njega javio nam se pročelnik u Općini Žminj Kristijan Benčić. On pak veli da  vodovodni šaht nije bio na javnoj površini, što bi značilo da Općina za njega nije nadležna. No Benčić potvrđuje da su općinari na taj šaht stavili paletu i kamen dok se ne sredi, a to su učinili na zahtjev mještana. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter