Delton mora nadoknaditi Vodnjanu 47 milijuna kuna

Dragonera
Dragonera

Bivša načelnica Općine Vodnjan Lidija Delton presudom Vrhovnog suda pravomoćno je osuđena na tri godine zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti pri prodaji zemljišta na Dragoneri te Gradu Vodnjanu mora nadoknaditi štetu u iznosu od 47.211.237,67 kuna s kamatama koje će se obračunati od 1. siječnja 2002. do isplate. Presuda Vrhovnog suda stigla je na pulski Županijski sud prije nekoliko dana, a uredno je dostavljena strankama.

Utvrđena namjera

Vrhovni sud je Lidiji Delton smanjio kaznu pulskog Županijskog suda iz svibnja 2011. za godinu dana. Istom presudom Vrhovni sud je ublažio kazne i bivšoj pročelnici u Općini Vodnjan Uliani Đurić i bivšem predsjedniku Općinskog vijeća Marijanu Rudanu. Uliani Đurić jednogodišnja bezuvjetna zatvorska kazna promijenjena je u uvjetnu, s rokom kušnje od tri godine, a Marijanu Rudanu, prethodno uvjetno osuđenom na godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine, smanjen je rok kušnje na tri godine.

Izricanje blažih kazni Vrhovni sud je objasnio stupanjem na snagu zakona koji je blaži za okrivljenike, ali i protekom vremena od počinjenja kaznenih djela. Imao je u vidu i životnu dob i zdravstveno stanje okrivljenih.

Lidija Delton proglašena je krivom za zloporabu položaja i ovlasti pri prodaji 374.959 četvornih metara zemljišta na Dragoneri tvrtki Darija za 3.749.590 njemačkih maraka 2000. godine, a koje je godinu dana kasnije prenamjenom prostornog plana iz zone rekreacije i sporta u zonu turizma i izgradnje, vrijedilo 15.793.273,08 ondašnjih njemačkih maraka. Vrhovni sud potvrdio je ono što je utvrdio pulski sud - da je zemljište prodavano s namjerom da se izgradi turistički kompleks te da je Grad Vodnjan oštećen za razliku u cijeni, odnosno za 12.043.683 njemačkih maraka ili 47.211.237,67 kuna.

Jasan motiv

Lidija Delton je, smatra sud, točno znala koliko zemljište vrijedi u vrijeme prodaje, a koliko će vrijediti nakon prenamjene.

Motiv njezina postupanja je jasan, a to je pribavljanje protupravne imovinske koristi drugoj osobi. Osim toga, postupala je, ocijenio je sud, samovlasno jer je sve anekse kupoprodajnog ugovora potpisala bez znanja i suglasnosti poglavarstva Općine Vodnjan.

Lidija Delton (63) i Uliana Đurić (66) osuđene su i zbog pokušaja zloporabe položaja i ovlasti s ciljem da se bivši predsjednik Općinskog vijeća Vodnjana Marijan Rudan, koji je osuđen za pomaganje u tom pokušaju, nezakonito materijalno okoristi stjecanjem građevinske parcele u vlasništvu Općine od 1.230 četvornih metara vrijedne 123.000 njemačkih maraka za samo 12.300 maraka. To je kazneno djelo ostalo u pokušaju, jer je Općinski sud u Puli odbio knjižiti Rudana na zemljište. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter