Crikveničani u zatvor jer su okrali pazinskog urara

Kuća iz koje su ukradeni vrijedni predmeti
Kuća iz koje su ukradeni vrijedni predmeti

Crikveničani Alen Delić (35), Fanton Osmani zvani Fantom (29) te Damir Peričić zvani Pero (44) na pazinskom sudu nepravomoćno su osuđeni zbog krađe satova, srebrnjaka i filatelističke zbirke početkom veljače prošle godine u Bertošima kraj Pazina. Delić je osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora, Osmani na dvije godine zatvora, a Peričić na godinu dana zatvora. Peričiću je kazna zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i svaki dan zatvora bit će mu zamijenjen za dva sata rada za opće dobro. Atilio Banovac, vlasnik vrijednih zbirki koje su otuđene, postavio je imovinskopravni zahtjev - traži 404 tisuće kuna, što je sud prihvatio.

Tužilaštvo je trojicu Crikveničana teretilo da su se 1. veljače prošle godine, oko 9.35 sati, dovezli osobnim automobilom Fiat Brava riječkih oznaka u blizinu obiteljske kuće Atilia Banovca u Pazinu, na adresi Bertoši, Stancija Pataj 45. Peričić se vozilom odvezao podalje od kuće i sačekao Delića i Osmanija, koji su došli do kuće i polugom razvalili zaključana aluminijska ostakljena ulazna vrata u prizemlju i ušli u kuću. Pretražili su prizemlje i kat i iz kuće izašli sa zbirkom od najmanje 75 starih ručnih i džepnih satova od plemenitih metala, albumom starih papirnatih novčanica te vrijednom filatelističkom zbirkom. Uspjeli su ukrasti i numizmatičku zbirku kovanog novca od zlata, srebra i bronce iz 18. i 19. stoljeća, neutvrđenu količinu zlatnog i srebrnog nakita, osam komada gramofonskih ploča, između ostalog i jednu staru gramofonsku ploču Atellil Marlen, novčani iznos od 600 eura u raznim apoenima te nekoliko medalja i ratnih ordena. Ukupna vrijednost ukradenih predmeta je najmanje 404.700 kuna. Ukrali su i jedan džepni sat marke Waltham iz 1879. godine čija je vrijednost - neprocjenjiva.

Nakon što je priznao počinjenje kaznenog djela teške krađe, Delić se na sudu branio tako što nije htio "izdati" gospodina od kojega je dobio informacije gdje provaliti te kome je u konačnici predao plijen. Činjenica da nije htio odati tko je taj "nepoznati gospodin" zbog bojazni za sebe i obitelj, nije spriječila odvjetništvo i policiju da rad na istom predmetu nastave i tragaju za tom osobom.

Banovac, u Pazinu desetljećima poznat kao vrsni majstor za satove, nakon provale je ispričao novinarima da sumnja da se radilo o naručenoj provali i krađi, te da su provalnici dobro znali što će ukrasti. U kolekciji je Atilio Banovac imao i sat marke Waltham iz 1879. godine, koji je gotovo sigurno došao s poznatog broda Titanica. Sat je dobio u zamjenu za odrađeni popravak sredinom 60-ih godina od potomka jednog mornara koji je bio na nesretnom brodu i spasio se nakon potonuća. Za Banovca je to najvredniji sat u kolekciji i neprocjenjive je vrijednosti. Sat je bio na srebrnom lancu na kojem su bila četiri srebrnjaka. Na lancu čak postoji zapis iz kojeg se zaključuje da je djevojka sat poklonila zaručniku. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter