Članovima Upravnog vijeća stimulativani dio plaće nije bio upitan

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U jučerašnjem nastavku suđenja Borivoju Čukcu, bivšem ravnatelju rovinjske Bolnice za ortopediju "Dr. Martin Horvat" za zloporabu položaja i ovlasti, kaznenim djelom kojim si je navodno priskrbio imovinsku korist od gotovo pola milijuna kuna, pred sudskim vijećem Županijskog suda u Puli kojim predsjeda sutkinja Gabrijela Marčeta Ferić saslušano je troje svjedoka - Valerio Drandić, Alma Burgić i Marino Folo.

Drandić je naime bio član Upravnog vijeća bolnice te 2002. godine kada je vijeće na prijedlog ravnatelja donijelo odluku o 25 postotnom dodatku na ravnateljsku plaću.

Kontrola HZZO-a

- Članovima Upravnog vijeća prezentirano je da je uobičajena praksa i pristup da kada ravnatelj obavlja i ambulantu ima dodatak na plaću. Mogu reći iz iskustva da to nije bio slučaj samo u bolnici u Rovinju nego je takva praksa bila uobičajena i u drugim bolnicama, a moram napomenuti da je takav dodatak na plaću imao i prijašnji ravnatelj dr. Beck. Iz tog razloga mi kao članovi Upravnog vijeća nismo puno propitivali o zakonitosti donošenja takve odluke. Osim toga, htio bih napomenuti da mi nismo to puno propitivali i jer rovinjska bolnica ostvaruje više od 50 posto prihoda na tržištu sama i ne ovisi o sredstvima HZZO-a pa se iz tog razloga plaća mogla drugačije regulirati, kazao je Drandić koji je član Upravnog vijeća bolnice dr. Martin Horvat od 1993. godine.

Drandić je nadalje kazao da se sjeća da je bila kontrola HZZO-a koja je u svom izvješću isticala nepravilnosti vezana za plaće najnižih radnika te da misli da je bila i napomena koja se ticala nepravilnosti koja se odnosila na plaću ravnatelja pa se onda išlo u korekciju tih plaća.

- Bolnica je imala nalog da, temeljem tog izvješća HZZO-a,  korigira plaće. Međutim, u tome se jako kasnilo kazao je Drandić te je, ne znajući objasniti zašto se kasnilo, dodao da je Upravno vijeće prijedlog korigiranih rješenja dobilo na stol nakon što su istekli svi rokovi iz izvješća HZZO-a.

Osim o načinu donošenja odluke Upravnog vijeća o spornih 25 posto dodatka na plaću Drandić je odgovarao i na pitanja o korištenju stručnih službi osnivača bolnice odnosno Istarske županije.

- Gospodin Tihomir Juhas je u više navrata dolazio na sjednice Upravnog vijeća, a da li je bio baš i na onoj 25. studenog 2002. kada je donesena odluka o ravnateljevom dodatku na plaću ja se sada ne sjećam. Gospodin Juhas je bio pravnik, a ne sjećam se gdje je točno radio, možda je radio u nekoj drugoj našoj ustanovi, kazao je Drandić potvrđujući tako i iskaz dr. Romanite Rojnić koja je svjedočila dan ranije. Ona je naime kazala da je, dok je bila u Upravnom vijeću bolnice često dolazila s pravnikom Juhasom koji nije bio zaposlenik Županije. Pojasnila je i da je on svojim pravničkim znanjem pomagao pri razmatranju određenih pitanja u koja se ona, budući da je medicinske struke nije razumjela.

Nakon Drandića je svjedočila Alma Burgić zaposlena u pravnoj službi bolnice za koju je između ostalog odgovarajući na pitanja tužitelja, branitelja i sutkinje kazala da nikada nije funkcionirala kako treba i da nijedan ravnatelj, pa ni aktualni, nije mogao surađivati s voditeljem te službe Josipom Kovačevićem. I ova je svjedokinja potvrdila da su stimulativnih 25 posto dodatka na plaću dobivali ravnatelji prije dr. Borivoja Čukca. Burgić je inače na sjednicama Upravnog vijeća bolnice sudjelovala kao zapisničarka.

- Mislim da je u vrijeme donošenja odluke o stimulativnih 25 posto na plaću dr. Čukcu predsjednik Upravnog vijeća bolnice bio Marino Folo koji je jedini od petero članova bio suzdržan pri odlučivanju, kazala je svjedokinja iz čijeg se iskaza moglo zaključiti da je zbog nemogućnosti suradnje ravnatelja s pravnom službom bolnice u poslovanju tijekom godina nastajao niz problema.

I sadašnji ravnatelj morao je angažirati vanjski odvjetnički ured, kazala je svjedokinja koja je između ostalog rekla i da Upravnom vijeću nikada nije dostavljeno cjelovito izvješće HZZO o kontroli obavljenoj 2011. godine već samo dijelovi. (M. KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter