Britanski DJ David Bird pušten na slobodu

Davida Andrewa Birda dovode na sud iz pulskog pritvora (M. SARDELIN)
Davida Andrewa Birda dovode na sud iz pulskog pritvora (M. SARDELIN)

Britanski DJ David Andrew Bird (27) iz Yorka u petak popodne pušten je na slobodu iz pulskog pritvora nakon što je za njega plaćena jamčevina u iznosu od 100 tisuća kuna.

U pritvoru je proveo više od četiri mjeseca jer nije mogao platiti prvotno određenu jamčevinu od 300 tisuća kuna, koja je naknadno smanjena na 100 tisuća. Na bujskom sudu Bird je sutkinji Slavici Tomac Ćirić obećao da se neće kriti ni napustiti boravište u Velikoj Britaniji, neće počiniti nova kaznena djela ni ometati kazneni postupak protiv njega koji je zakazan za kraj svibnja.

Po neslužbenim informacijama, jamčevina je plaćena prije nekoliko dana, no ne cjeloviti iznos, već 99.800 kuna, a ostatak je naknadno uplaćen. Naime, prilikom uplate došlo do razlike u dnevnom tečaju valute.

Podsjetimo, Bird je uhićen 13. rujna, za trajanja Unknown festivala u turističkom naselju Amarin u Rovinju. Pretragom vile u Krmedu, u kojoj je boravio, sljedećeg je dana pronađena veća količina razne droge i novčani iznos od oko 52 tisuće kuna, 310 funti i 85 eura.

Naime, prilikom uhićenja imao je više tableta MDMA i nekoliko grama ketamina, a u vili - u kojoj nije bio sam, već s još desetak osoba - zaplijenjen je kokain, ketamin, mefedron, dvije precizne digitalne vage s tragovima droge i više od tisuću plastičnih praznih vrećica.

Pazinsko općinsko državno odvjetništvo je za njega predložilo zatvorsku kaznu od dvije godine zbog sumnje da je drogu posjedovao s ciljem daljnje prodaje.

Iako je optužnica u njegovom slučaju u Pazinu vrlo brzo podignuta i određena jamčevina, Bird se žalio na optužnicu, visinu jamčevine i određivanje pritvora. Žalio se i Ustavnom sudu RH, no sve su mu žalbe odbijene. Nakon ponovnog upućivanja optužnice Bird se iznova žalio, no i ta mu je žalba odbijena. Početkom prosinca prošle godine zakazana je glavna rasprava, no otkazana je jer pulski Županijski sud još nije donio odluku o žalbi na optužnicu.

Birdova obitelj je u izjavi za britanske medije rekla da vjeruje u njegovu nevinost te da će to dokazati na sudu. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter