Bizovačke toplice: Bivši direktor muljao pa optužen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog sumnje da su tvrtku Bizovačke toplice oštetili za više od 400 tisuća kuna osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora te tvrtke Željka Čaglja i još dvije osobe, izvijestilo je tužiteljstvo ne navodeći imena okrivljenika ni naziv tvrtke.

Čagalj i drugookrivljena voditeljica knjigovodstva Bizovačkih toplica optuženi su da su, od veljače 2010. do studenoga 2012. sastavljali fiktivne putne naloge s neistinitim podacima o obavljenim službenim putovanjima.

Temeljem tih naloga Čaglju je navodno isplaćeno više od 75 tisuća kunu kuna, drugookrivljenici 3.690 kuna, a dvjema zaposlenicama 6.380 kuna, čime je tvrtka oštećena za više od 85 tisuća kuna.

Bivšeg direktora Bizovačkih toplica tereti se i da je, po nagovoru trećeokrivljenog direktora jedne osječke tvrtke, od lipnja 2009. do rujna 2011. nakon sklapanja ugovora u pružanju marketinških i konzultantskih usluga između ovih društava odobrio isplate ukupno 313.350 kuna po 17 računa koje je ispostavio iako su obojica bili svjesni da usluge opisane u tim računima nisu nikada obavljene.

Time su osječkoj tvrtki, a na štetu Bizovačkih toplica pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 313.350 kuna.

Čaglja tužiteljstvo tereti i da je tijekom 2011. s trgovačkim društvom iz Osijeka sklopio ugovor za izradu i korištenje softverskog rješenja po cijeni od 332.100 kuna te ugovor za održavanje aplikativnog softvera po cijeni od 1.282 eura mjesečno bez PDV-a, znajući da je za iste usluge postojala povoljnija ponuda trgovačkog društva iz Dubrovnika.

Isplatom tih iznosa osječkoj tvrtki, zbog razlike u cijeni u odnosu na povoljniju ponudu, Bizovačke toplice oštećene su za 22.717 kuna, tvrdi tužiteljstvo.

Optužnicom se okrivljenici terete za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, sklapanje štetnog ugovora i poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Dodaje se da je oštećena tvrtka iz Bizovca podnijela imovinskopravni zahtjev u visini štete koja joj je pričinjena tim kaznenim djelima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter