Zlatni terani Marka Fakina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teran Vina Fakin Marka Fakina iz Bataji, s 86,67 bodova, najbolje je ocijenjeno vino drugog po redu Festivala terana i tartufa, popularno prozvanog TeTa. Njegov teran "Il primo", ocijenjen s 83,01 bodom, takoder je nagraden zlatnom plaketom. Uz dva Fakinova zlata, zlatom su se okitila Vina Flego Antonija Flega iz Brkaca te Vina Ritoša Vili Vilija Ritoše iz Poreca.

Za nagrade je konkuriralo 19 terana 10 vinara uglavnom iz srednjeg dijela sliva rijeke Mirne, oko Motovuna, gdje se zacijelo uzgaja i proizvodi najbolji teran.

Festival je otvorio Mladen Milohanic iz županijskog odjela za poljoprivredu, naglasivši da je Motovun najbolje mjesto za ovakav festival, jer su vec odavna teran i tartufi vezani za ovaj prostor. Teran, grožde za ponajbolja vina te sorte, se uzgaja po obroncima oko Motovuna, a Motovunska je šuma najvece nalazište bijelog tartufa u svijetu.

- Održavanjem ovakvih priredbi, organizatori, jedinice lokalne samouprave, a i Županija, na najbolji i najizravniji nacin pomažu proizvodacima dovodeci goste prakticno u njihovo dvorište, rekao je Milohanic.

Gosti, koji su od štanda do štanda degustirali teran, mogli su kušati i neka jela od tartufa koja se nude u ugostiteljskim objektima na Motovunštini, a tartufari iz Motovuna, Srnegle, Buzeta, Plovanije i Baredina nudili su svoje proizvode od tartufa, ali i svježe tartufe. Uz njih, mogao se nabaviti i vrhunski med s Motovunštine.

Osim izložbe i degustacije terana i tartufa, u sklopu festivala održana su predavanja, naravno o teranu i tartufima, a u vecernjim satima proglašen je najveci tartuf koji je ponio titulu "Veli Jože", a koji je, uz kolekciju zlatnog terana, pripao sretnom kupcu degustacijske caše. Goste festivala cijelo poslijepodne zabavljao je kvartet Istria, a cijeli je dogadaj zakljucen koncertom skupina Veja, Babaloo i Cirkus. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter