Zarozgajmo na Cicariji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bugarenje, specifican nacin pjevanja, svojstven samo podrucju krajnjeg sjevera Istre, moci ce se cuti na 4. smotri tradicijske vokalne baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Cicariji" koja ce se ove nedjelje održati u Lanišcu, podno planinskog vrha Orljaka.

Jedinstvena u istarskim, a vjerojatno i hrvatskim okvirima, smotra ce okupiti brojne hrvatske vokalne izvodace koji njeguju bogatu tradicijsku baštinu svojih krajeva.

- Smotri je cilj jednom mjestu predstaviti raznovrsnost, ljepotu i vrijednost specificne izvorne narodne glazbe, istaknuo je na konferenciji za novinare inicijator i umjetnicki ravnatelj smotre Bruno Krajcar. Iz glazbene škrinjice podastrijet ce se pravo bogatstvo tradicijske vokalne glazbe iz veceg dijela Hrvatske: bugarenje, bitinade, kanat na tanko i debelo, ojakanje, ganga, rera ...

Program zapocinje u 14 sati ruckom u Lanišcu - cicskim menijem. U 15.30 sati predavanje o ljekovitom bilju Cicarije održat ce Ivan Lesinger, dok je u 16 sati promocija knjige "Hrvatski vitezovi - prijatelji i dogadaji". Otvorit ce se izložba radova korisnika dislociranog dnevnog boravka Lanišce, ulja na platnu Saše Jantoleka iz Kastva te jumbo slika iz serijala "Zarozgajmo na Cicariji" Voljena Grpca, kao i izložba domacih rukotvorina i proizvoda.

Smotru ce u 17 sati bugarenjem ce otvoriti Ženska vokalna skupina Lanišce, nastupit ce potom Miro Šverko na cindri, Tri Cica, KUD Barban te sviracica miha Amneris Ružic. U Lanišcu ce se predstaviti Žejanci, Rovinj ce zastupati pjevaci bitinada, ocekuju se i gosti iz Ravnih Kotara, cak pet skupina iz Vinjana Donjih kod Imotskog, guslar Mile Krajina te gosti iz Otocca. U 19 sati pocinje plesna zabava uz sastav Fjaka. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter