Glas Istre
Srijeda
26.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
26.04

Vraćaju se ukinuti centri za socijalnu skrb

Objavljeno: 31.01.2012 | 10:05 Zadnja izmjena: 31.01.2012 | 10:07 0 komentara

Ni tri mjeseca otkad su u sklopu reforme socijalnog sustava osnovani zavodi za socijalnu skrb na razini županija, koji su objedinili rad dotadašnjih centara za socijalnu skrb, nova je Vlada najavila vraćanje na staro jer je sistem zakazao. Ministarstvo socijalne politike i mladih, naime, u tijeku je donošenja novog Zakona o socijalnoj skrbi kojim će se "centri za socijalnu skrb ustrojiti sukladno ranije važećoj mjesnoj nadležnosti".

- Postojeći ustroj nije se pokazao učinkovitim. Međutim, do donošenja novog zakona zavod za socijalnu skrb u županiji funkcionirat će na postojeći način uz upute da se stručni radnici posebno angažiraju u zaštiti prava korisnika, odgovorila je potpredsjednica Vlade i nadležna ministrica Milanka Opačić.

No, u međuvremenu su potrošeni milijuni kuna na prilagodbu prošlogodišnjem Zakonu o socijalnoj skrbi koji će se, očito, ponovno mijenjati, a prema kojem su dosadašnji centri za socijalnu skrb izgubili svoju pravnu osobnost i postali podružnice zavoda.

Kako saznajemo, u Istarskoj su županiji centri za socijalnu skrb morali izdvojiti iz redovnih sredstava oko 200 tisuća kuna za uspostavu novog ustroja. Djelomična je pomoć stigla iz proračuna Istarske županije - oko 40 tisuća, a nešto je donirao Grad Pazin. Na naše pitanje hoće li sada, nakon što je ispalo da je novac uzalud potrošen, tražiti od resornog ministarstva njihov povrat, naši su se sugovornici nasmijali.

- Nitko ta sredstva neće vratiti, a novac je zasigurno mogao biti potrošen u bolje svrhe. Na nama je da radimo po zakonu, a na odluke koje se pišu u Zagrebu nemamo utjecaja. Još nitko ne zna ni što će, osim vraćanja starog ustroja, donijeti novi Zakon o socijalnoj skrbi po pitanju prava korisnika, vele socijalni radnici koji su zamolili za anonimnost.

Na valu reforme početkom prosinca s radom je započeo i Zavod za socijalnu skrb u Istarskoj županiji. Iako se očekivalo da će sjedište biti u bivšem centru za socijalnu pomoć u Puli, koji broji najviše korisnika socijalne pomoći (više od 1.900) te ima 40 zaposlenika, Zavod je oformljen u Pazinu gdje je dotad djelovao tek manji centar za socijalnu skrb.

Time su kao zasebne ustanove prestali raditi centri za socijalnu skrb u Puli, Bujama, Labinu, Rovinju i Poreču koji su postali njegove podružnice.

- Zaista ne možemo vidjeti je li sadašnja organizacija koja je išla k objedinjavanju administracije i ujednačavanju rada bolja ili lošija. Uložili smo puno truda i velika sredstva da bismo se prilagodili novom zakonu jer bilo je potrebno uvesti elektronsku podlogu koja će objediniti sve bivše centre u Istarskoj županiji, kaže privremena ravnateljica novoutemeljenog zavoda Pavita Jelinčić.

Prema našim informacijama, Ministarstvo je odlučilo vratiti nadležnost centrima upravo na traženje bivših centara, između ostalog i onih iz Istre, koji smatraju da nije postignut cilj - decentralizacija i lakša dostupnost usluga. Posebice spornim neki smatraju to što je Zavod u Pazinu, a ne u Puli gdje se isplaćuje više od polovice novčanih pomoći na razini Istre, dok se ostala polovica isplaćuje iz preostalih pet mjesta - Buje, Pazin, Labin, Rovinj i Poreč.

Do izmjena zakona zavodi će, osim poslova novčanih potpora i naknada, obavljati i postupke posvojenja i udomiteljstva te poslove iz obiteljskopravne zaštite. U tu su svrhu osnovani posebni odjeli za djecu, mladež i obitelj te odjel za odrasle osobe, a uveden je i prijemni ured u kojem se pružaju informacije i pomoć građanima pri ostvarivanju socijalnih prava. (Maša JERIN)

Djeca u Hrvatskoj predugo čekaju na posvajanje

U Hrvatskoj je potrebno skratiti proceduru vezanu uz posvajanje i udomljavanje djece kako bi ona prosječno kraće boravila u domovima, a tim je povodom ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić uponedjeljak održala radni sastanak s članovima Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež. Napomenula je da su u ministarstvu osnovali poseban odjel koji će voditi računa o udomiteljstvu i o posvajanju, čime će, nada se, i sa svoje strane dati poticaj cijelom sustavu da ti procesi brže teku. Najavila je kako će razmotriti i davanje većih ovlasti dječjim domovima jer njihovi zaposlenici ipak najbolje poznaju "situaciju svakog djeteta te odnos roditelja prema toj djeci", a time bi se, dodala je, pomoglo centrima za socijalnu skrb. (Hina)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik