Veletržnica ribe Porec neaktivna, a vec posluje s gubitkom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veletržnica ribe u Porecu zaživjet ce ulaskom Hrvatske u EU, teza je koju su od njene izgradnje branili svi involvirani akteri, osnivaci tvrtke koja bi trebala upravljati veletržnicom - država, Županija, Grad Porec, ali i Ribarska zadruga Istra koja trenutno upravlja zgradom. No, Veletržnica ribe Porec d.o.o. tek iznajmljuje velebnu zgradu i podebljava svoj saldo na bankovnom racunu. Kako to cini? Tako što joj stižu stalne uplate iz državnog, županijskog i gradskog proracuna.



"Ukupna aktiva se u odnosu na 2010. povecala za 17 posto. Najveci udio u aktivi cini novac sa 70,47 posto. Novac se u odnosu na 2010. povecao za 30 posto. Novcana sredstva na žiro racunu s danom 31. prosinca 2011. iznosila su 8.113.320 kuna, od cega je oroceno 7.800.000 kuna kod Hypo Alpe-Adria banke d.d. Zagreb. Izvor sredstava su osnivaci - nadležno ministarstvo, Istarska županija i Porec. Dio sredstava utrošen je na opremanje objekta i potrebe tekuceg poslovanja, a rukovodeci se namjerom dobrog gospodarstvenika, ostala sredstva su se, zbog ostvarenja dodatnih prihoda, orocavala, dok se ne provede dokapitalizacija koja je u završnoj fazi, odnosno dostavljena je osnivacima te novom clanu IDA-i d.o.o. na konacno donošenje-usvajanje", piše u odgovoru na naše upite Milan Lakovic, direktor tvrtke Veletržnica ribe Porec.

S druge strane, tvrtka koja je, dakle, neaktivna lani je ostvarila gubitak nešto viši od 168 tisuca kuna. Troškovi poslovanja, iako firma nema zaposlenih, bili su 452.858 kuna, a Lakovic napominje da se odnose na trošak održavanja objekta, izdatke za usluge, naknadu i amortizaciju, dok je prihod bio 284.815 kuna, od cega se manje od 30 tisuca kuna odnosi na zakup zgrade što toj tvrtki placa ribarska zadruga. Veci dio prihoda su zapravo kamate koje Veletržnica ribe Porec dobiva na orocena sredstva koja joj, ponovimo, uplacuju država, Županija i Grad Porec.



Valja napomenuti i da je Veletržnica s Ribarskom zadrugom Istra sklopila ugovor o najmu zgrade do konca 2013. Odgovor na pitanje što ce se tada dogoditi nazire se u Lakovicevom odgovoru da se radi na tome da tvrtka Veletržnica ribe Porec postane aktivna.

- Osnovni je cilj kod osnivanja društva bilo ostvarenje projekta izgradnje javne veletržnice ribe i školjkaša u Porecu, a zbog poticanja i organiziranja ribarske djelatnosti na podrucju Poreca, Istarske županije i šire. Pristupanjem Hrvatske EU-u sagledat ce se i konkretno definirati smjernice poslovanja, zakljucuje Lakovic. (B. ŽIŽOVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter