Truju pse na tartufarskom podrucju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnoviji slucaj trovanja pasa na podrucju izmedu Boljuna i Lupoglava dogodio se u subotu u blizini zaseoka Griža kraj Dolenje Vasi.

- Krenuli smo po tartufe, a na povratku je mlada breka Nera pocela zaostajat, pa joj je slina išla na usta, pa je rigat pocela… Nazva san veterinara na Starom Pazinu da pripremi protuotrov. Pelja san je za Pazin, ali joj ni bilo pomoci, kaže tartufar Josip Tomicic. On nije primijetio gdje je 9-mjesecna kujica pojela otrov koji ju je stajao života.

Tomicic nije narucio analizu trovanja za razliku od njegova susjeda iz zaseoka Vukovija Borisa Ladike, takoder tartufara i bivšeg nezavisnog vijecnika Opcine Lupoglav, kojem se identican slucaj dogodio u listopadu prije tri godine. Tada je stradao njegov mladi 6-mjesecni pas Pico. Veterinarski zavod Rijeka utvrdio je da se radi o trovanju jakim otrovom kumarinom kojeg su nekad lovci koristili za usmrcivanje populacije lisica, dok ga danas kod nas nema u prodaji.



- To moraš bit krajnje lud da radiš - zlocinac. Brižne se životinje muce, a opasnost je to velika i za ljude i stoku, kaže ogorceni Ladika koji je slucaj prije tri godine prijavio pazinskoj policiji, a obavijestio ju je i o najnovijim dogadajima. Od policije ocekuje da obavi istragu s obzirom na masovnost trovanja.

- Na trokutu Lupoglav – Dolenja Vas – Vranja krece se tridesetak tartufara, pa bi trovac mogao biti zavidni tartufar ili lovac kojem smetaju tartufari ili možda vlasnik nekog zemljišta, razmišlja na glas Ladika te nas vodi u nedaleki zaselak Kurelice kraj Ravnog Brda gdje susrecemo Josipa Rehaka kojem je pas otrovan 4. listopada.

I njegov drugi pas je prije mjesec imao problema s trovanjem, ali se spasio. Kaže da su i drugi ljudi u selu i okolici u posljednje vrijeme imali slucajeve trovanja pasa.


Podijeli: Facebook Twiter