Stope dinosaura ukradene bagerom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamena ploca s otiscima stopa dinosaura terapoda, zvanog i "zvjerska stopala", koji je živio prije stotinjak milijuna godina, nestala je s plaže usred mjesta Lovrecica kod Umaga. To je jedan od 15-ak lokaliteta u Istri gdje su pronadeni tragovi života dinosaura.

Nestanak je sredinom ožujka sasvim slucajno otkrio Umažanin Alen Hlaj, clan Speleološkog društva Buje. Ne samo da je dio obale time devastiran (vidljivi su tragovi prolaska teške mehanizacije), nego se radi o kaznenom djelu za koje ce pocinitelji, budu li otkriveni, biti kažnjeni novcanom kaznom koja za fizicke osobe doseže 30.000, a za pravne 250.000 kuna.

S Hlajem i arheologinjom Muzeja grada Umaga Biljanom Petrovic Markežic obišli smo taj dio obale. Kradu su prijavili, pa je lokalitet obišla inspektorica Ministarstva za zaštitu prirode i okoliša Mirjana Fonjak te slucaj proslijedila policiji. Oboje smatraju da otkrivanje pocinitelja ne bi trebalo biti teško jer je nemoguce da nitko usred mjesta nije vidio labudicu i gusjenicara na njoj, kojem, da bi se spustio s vozila na plažu, treba barem oko dva sata.

- U nekoliko sati uništeno je nešto što je priroda cuvala 95 milijuna godina. Ostalo je još nekoliko otisaka stopa na susjednim kamenim gromadama, ali manje su vidljive, objasnio je Hlaj.

Teropodi su se prvi put pojavili tijekom kasnog trijasa, prije oko 230 milijuna godina, i u njih su spadali svi veliki kopneni grabežljivci od rane jure (period u mezozoiku izmedu trijasa i krede) do kraja krede, prije oko 65 milijuna godina. Staza kojom su se dinosauri kretali vidljiva je, a sada je ostalo još 30-ak tragova stopa. Sve to poznato je lokalnom stanovništvu vec duže vrijeme, ali i Gradu Umagu, koji je prilikom izgradnje parkirališta i uredenja plaže vodio brigu o tome da se svi ti tragovi ne oštete.

Da devastacija ovih prostora nije ništa novo, niti se što bitno izmijenilo tijekom godina kada je zaštita takvih vrijednih nalaza posrijedi, govori podatak da se, primjerice, ploca s tragovima stopa dinosaura iz Lanterne kod Poreca vec 40-ak godina cuva u muzeju u Milanu, a jedna s podrucja Umaga nalazi se u Trstu. (Tanja KOCIJANCIC)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter