Smotra vokalne baštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bugarili su, kantali na tanko i debelo, ojkali, rerali, gangali, svirali na cindru i na mih i sve to u malom Lanišcu podno planinskog vrha Orljaka. Treca smotra tradicijske vokalne baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Cicariji", privukla je kod župne crkve sv. Kancijana one najupornije, koji su, usprkos prijetecim oblacima, došli poslušati stare napjeve, upravo onakve kakvi se vec stoljecima pjevaju u raznim dijelovima Hrvatske.

Cicsku smotru, zahvaljujuci kojoj se na jednom mjestu mogu cuti gotovo svi ocuvani oblici izvorne narodne pjesme, otvorio je Neven Mikac, nacelnik teritorijalno najvece i stanovništvom najsiromašnije istarske opcine.

Stari cicki napjev izvele su clanice Ženske vokalne skupine Lanišce koje njeguju tradiciju bugarenja. Zapjevala su i Tri Cica - Josip Žmak, Anton Šverko i Zorko Ziraldo, jedini muški izvodaci ovog danas najugroženijeg tradicijskog vokalnog izricaja Istre.



Ravno iz Slavonije u Lanišce su stigli pjevaci Babogredci. Iz Imotske krajine došli su predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Vinjani i predstavili gangu. Gošce iz Gornjih Poljica iz sela Srijane izvele su ojkavicu i reru. Alkari iz Dalmatinske zagore, clanovi KUD-a Glavice iz istoimenog mjesta Sinjskog kraja gdje je izvorni vokalni izraz ponajbolje ocuvan, predstavili su sinjsku reru.

Na svehrvatskoj smotri, glazbene boje Istre branili su svirkom na mih Amneris Ružic iz KUD-a Ivan Fonovic Zlatela Kršan, kao i pjevaci Zajednice Talijana Armando Capolicchio Galižana koji su izveli canto soto le pive, canti a la longa i canti a la pera. Pjevaci KUD-a Mate Balota iz Raklja otpjevali su dvije rakljanske narodne pjesme. Zapjevali su i Žejanci s krajnjeg sjevera Istre, Istrorumunji, koji takoder njeguju starinsko pjevanje s karakteristikama bugarenja.


Podijeli: Facebook Twiter