Pazin gradi kanalizaciju od 3,5 milijuna kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zadovoljan sam što smo uspješno riješili sve potrebne predradnje u skladu sa zahtjevima EU-a i zapoceli radove na izgradnji kolektora fekalne kanalizacije Stari Pazin vrijedne 3,5 milijuna kuna, koja se financira iz IPARD programa, Mjera 301", rekao je na konferenciji za novinare pazinski gradonacelnik Renato Krulcic.

Sredstva potpore za Mjeru 301 osiguravaju se iz proracuna Europske unije u visini od 75 posto, a ostatak osigurava Republika Hrvatska.

Nakon provedenog medunarodnog javnog natjecaja radovi su povjereni tvrtki ?urkin iz Cakovca, a nadzor pazinskom Ucka konzaltingu ciji je inženjer Tomislav Hek projektirao kanalizaciju.

Projekt predvida izgradnju kolektora fekalne kanalizacije Starog Pazina i okolnih naselja, kao i gravitacijskog odvoda otpadnih voda. Osim Starog Pazina, ovim ce se cjevovodom zbrinuti fekalne otpadne vode poslovne zone Ciburi, Stancije Pataj te sela Žbrlini i Trošti. U okolici Starog Pazina na kanalizaciju ce biti spojeni Lovrin, Rogovici, zatim podrucje Lešca, na kojem se predvida gradnja doma za stare i nemocne te Foškici i novo naselje Starog Pazina.

Ukupna duljina kanalizacijske mreže je 3.300 metara. U to je ukljucena izgradnja kanalizacijskog sustava s mehanickim i biološkim procišcavanjem otpadnih voda, koji ce u tim naseljima zamijeniti postojece septicke jame 64 domacinstva. To ce otvoriti mogucnost za bolje uvjete života te nesmetani gospodarski razvitak, ali i imati znacajan utjecaj na zaštitu okoliša.

Buduci da se sredstva IPARD programa isplacuju tek po završetku projekta, Grad Pazin je za placanje izvodacu radova sredstva osigurao putem dugorocnog kredita, rekao je Krulcic, Dodao je da je, uz spomenuti program, Grad Pazin zahvaljujuci pomoci Županije i države izgradio fekalni kolektor Rogovici - Stancija Pataj - Industrijska zona Ciburi te kanalizaciju u poslovnoj zoni Pazinka 2.

Osim objekata u poslovnim zonama, na kanalizaciju su spojene ulice Buraj, Zagrebacka, naselje Lovrin, a oborinska i fekalna kanalizacija razdvojena je u Pristavi i na Trgu male fontane. Krulcic je najavio izgradnju fekalne odvodnje naselja Dubravica, koja ce se financirati sredstvima gradskog proracuna i onima Hrvatskih voda. (Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter