Odlazi brod kojim je krijumcareno srpsko oružje za Sadama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brod "Star", koji je šest godina bio vezan u pulskoj vojnoj luci Vargarola, u cetvrtak je prodan za 300 tisuca kuna. Sudac rijeckog Trgovackog suda Miljenko Kurbasa izjavio je da je "Star" ponuden na drugoj javnoj dražbi na kojoj su se nadmetala dva splitska brodara.

- Splitska plovidba ponudila je 500 dolara više i kupila brod. Prije pet godina, sudski je vještak brod procijenio na 3,1 milijun kuna.

Ocekuje se da ce brod uskoro napustiti Pulu, a da ce prihod od njegove prodaje biti dodijeljen prvoovršeniku - Esprite Shipping Corporationu s Maršalovih Otoka. Rijec je o tvrtki koja je kupila brod od Crnogoraca cim je zaplijenjen te podnijela tužbu protiv Hrvatske zbog nezakonita zadržavanja broda tražeci odštetu od pola milijuna dolara.

Podsjecamo da se brod "Star" prije zvao "Boka Star". Dugacak je 58 metara, a može razviti brzinu od 16 cvorova. Izgraden je u Hrvatskoj i služio je kao pomocni brod za opskrbu baza JNA na otocima. Nakon raspada SFRJ došao je u posjed crnogorske vlade koja ga je prodala Marku Balicu. Njemu je zaplijenjen 2002. godine u Rijeci zbog optužbe da je krijumcario materijal srpske vojne industrije za Sadama Huseina, odnosno Irak, iako je ta zemlja bila pod embargom. U 14 kontejnera smještenih na brodu pronadeno je eksplozivno punjenje za jugoslavensko-iracki višecjevni bacac raketa "Orkan", nitrit-acid koji se koristi za ispaljivanje raketa "Scud", rezervne dijelove za topove i barutna punjenja za topovske granate.

Osim što je šest godina bio u Vargaroli, "Star" ima još jednu poveznicu s Pulom. Kada je 2002. zaplijenjen, iz Crne Gore je teglio u Hrvatsku "Vis", brod bivše Jugoslavenske ratne mornarice koji je od crnogorske vlade kupio pulski poduzetnik Arsen Brajkovic. Na "Visu" je Brajkovic služio vojsku, pa ga je zbog sentimentalnih razloga kupio i namjeravao preurediti u ploveci restoran. Brod "Boka Star" i njegovu posadu Brajkovic je izabrao kao najjeftinijeg tegljaca "Visa" do remontnog brodogradilišta Kraljevica. Kasnije se pokazalo da su Crnogorci taj aranžman iskoristili kao paravan za zavaravanje lucke i carinske kontrole u Hrvatskoj.

Crnogorac Marko Balic je osuden u Rijeci, u odsutnosti, na šest godina zatvora zbog krijumcarenja. Bio je nedostupan više od osam godina, koliko je proveo u bijegu, a uhicen je 2009. preko Interpola u zracnoj luci u Grckoj te je lani doveden u Hrvatsku i smješten u rijecki zatvor. Istovremeno je Vrhovni sud poništio prijašnju presudu i sve vratio na ponovno sudenje, a Balic tražio da ga se pusti iz pritvora te pritom nudio jamcevinu od 150.000 kuna i brod "Boka Star". No Vrhovni sud je utvrdio da su troškovi cuvanja broda u osam godina, koliko je prošlo od privremene zapljene, vec uvelike premašili njegovu vrijednost. (P. GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter