Glas Istre
Srijeda
26.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
26.04

Nacionalne manjine u nedjelju na birališta

Objavljeno: 07.07.2011 | 13:40 Zadnja izmjena: 08.07.2011 | 14:32 0 komentara

Apeliram na pripadnike nacionalnih manjina da se odazovu na izbore u Istarskoj županiji, kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dožupanica Viviana Benussi, najavivši za nedjelju izbore za članove vijeća nacionalnih manjina i njihove pojedinačne predstavnike na županijskoj razini, te gradova i općina.

Rekla je da je to važan datum za nacionalne manjine, jer se time unapređuje njihova "uloga u ostvarivanju svojih ustavnih prava". Podsjetila je da na birališta, koja će se nalaziti u svih deset istarskih gradova i 12 mjesta (Bale, Brtonigla, Fažana, Grožnjan, Potpićan, Šišan, Medulin, Oprtalj, Raša, Tar, Višnjan i Vižinada), mogu izaći punoljetni građani upisani u biračke liste. Rekla je da se bira 25 kandidata za sedam vijeća i pet pojedinačnih predstavnika.

Na pitanje što je s primjedbama da su rokovi za organiziranje izbora bili prekratki, Benussi se složila da je bilo nedovoljno vremena za kvalitetnu pripremu, no da su se u Županiji potrudili organizirati ih najbolje što su mogli.

Za vijeća talijanske, slovenske, romske, albanske i crnogorske manjine prijavljeno je po 25 kandidata, za bošnjačku 50, a za srpsku 65. Za predstavnika češke, njemačke i slovačke manjine natječe se po jedan kandidat, a za mađarske i makedonske po dva.Jučerašnji su dan iskoristili kandidati pojedinih lista za vijeća nacionalnih manjina kako bi predstavili vlastite programe.

Srbima je neophodan kulturni dom


"Poslovno povezivanje i umrežavanje te pružanje socijalne, pravne, savjetodavne i obrazovne pomoći neki su od glavnih ciljeva Srpskog kulturnog društva Istre "Nikola Tesla" i Nezavisne liste građana", rekli su kandidati na jučerašnjem predstavljanju u prostoru SKDI-ja u povodu nedjeljnih izbora za Vijeće srpske nacionalne manjine grada Pule te Županijsko vijeće.

- Kao poduzetnici, spremni smo dati naš doprinos u rješavanju problema koji se ne tiču samo članova srpske nacionalne manjine, nego svih građana Hrvatske, a koje je uzrokovala ekonomska kriza. Ukratko, želimo poboljšati opće životne uvjete, kazao je kandidat za Županijsko vijeće Rade Živadinović i dodao da im je želja da djeluju kao promotori srpske kulture i tradicije, ali i da povežu i zbliže kulture i narode s ovog prostora.

Dragan Bogdanović, koji je s Dragomirom Grbićem nositelj liste za Grad Pulu, istaknuo je potrebu izgradnje kulturnog doma u kojemu bi bili smješteni svi sadržaji potrebni manjini - od crkve do sportskih terena.

- Potrebno nam je samo da od grada ili države dobijemo parcelu, dok ćemo mi kao obrtnici izgradnji dati materijalni i fizički doprinos, rekao je Bogdanović, dok je Grbić istaknuo da oni ne žele poput dosadašnjih članova Vijeća raditi isključivo za osobni interes, nego za sve Srbe te širu lokalnu zajednicu.

- Imamo otprilike oko pet tisuća glasača i takav broj je u poziciji da aktivno sudjeluje u gradskim i županijskim projektima, dodao je Grbić i pritom napomenuo da problem predstavlja nedovoljan odaziv pripadnika manjine od kojih se na proteklim izborima odazvalo svega dva posto.

- Težište djelovanja i rada vijeća treba biti u skladu s programom njihova rada, a ne provođenje programa istorodnih društava kao što je do sada bio slučaj, rekla je Branka Daić-Bursač, kandidatkinja za gradsko i županijsko vijeće.

Bošnjaci više nisu vjerski determinirani


Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, kao ozbiljna i organizirana udruga, iskoristila je mogućnost da na ove izbore izađe sa svojom listom kandidata. Pozivamo sve pripadnike bošnjačke nacionalne manjine da u nedjelju izađu na izbore u što većem broju, rekao je na jučer predsjednik NZBI Senad Pršić, osvrćući se na činjenicu da je unatoč velikom broju Bošnjaka u Istri prije četiri godine za svog kandidata glasalo tek 700 osoba.

Dosadašnja postignuća i daljnje planove predstavile su Berina Mujkić, kandidatkinja na županijskoj listi i onoj za grad Labin, i Fatima Kalamujić, također kandidatkinja na županijskoj listi i onoj za grad Pulu. Za razliku od profesorice Kalamujić koja se prvi put pojavljuje na izborima, Mujkić je do sada bila članica županijskog Vijeća nacionalnih manjina koje kao savjetodavno tijelo blisko surađuje s lokalnim vlastima. Kako je rekla, do sada je ta suradnja bila izuzetno uspješna.

- Uz sav rad koji je više ili manje vidljiv, najveći uspjeh koji smo postigli je zasigurno taj što imamo pravo izjasniti se na popisu stanovništva pod jednim nazivom koji nije više vjerski determiniran - kao Bošnjaci. Upravo svi oni koji se tako vode imaju pravo izaći na lokalne izbore u nedjelju. Osim na lokalnoj i regionalnoj razini, trudimo se svoje projekte kandidirati i prema EU fondovima, a to ćemo najvjerojatnije učiniti i prostorom koji smo dobili na korištenje od grada Pule, a koji treba staviti u funkciju kako bi tih 250 četvornih metara postalo centar okupljanja i rada bošnjačke manjine u Istri, naglasila je Mujkić.

Albanski aduti mladi i žene


"Bratimljenje s gradom Prizrenom i postavljanje spomenika velikoj humanitarki Majci Terezi u Poreču oko kojega smo već u pregovorima s biskupijom porečko-pulskom, te nastavak na promicanju interesa svih naših članova, neki su od prioriteta na kojima ćemo nastaviti raditi u našem novom sazivu Vijeća", najavio je jučer Idris Sulejmani, dosadašnji predsjednik i nositelj liste na predstojeće izbore vijeća albanske nacionalne manjine u Poreču.

- To su dva prioriteta koja su ostala nerealizirana u našem prošlom mandatu i nastojat ćemo ih realizirati u slijedećem. Vrlo samo zadovoljni svime ostvarenim, imamo članove u pet gradskih odbora i četiri komisije, dobili smo prostor od Grada za naš ured, napravili smo i pokrenuli program albanskog kao izbornog jezika u osnovnoj školi, a u slijedećem mandatu ići ćemo u izradu programa za albanski kao izborni jezik u srednjoj školi, dodao je Sulejmani.

Zadovoljan je novom listom za vijeće, na kojoj se nalazi osam mladih osoba, većinom fakultetski obrazovani, a na listi je i pet žena.

- Drago mi je što su se našem pozivu odazvali mladi i žene, koje nismo imali u dosadašnjem sazivu vijeća i siguran sam da će oni doprinijeti promicanju njihovih interesa, veli Sulejmani. Također istaknuo je dobru suradnji njihovog vijeća s gradskim vlastima i gradonačelnikom Edijem Štifanićem, te atmosferu multikulturalnosti i suživota u Poreču.

Uz Sulejmanija na listi se nalazi dosadašnji dopredsjednik Robert Daka, najstariji član Marijan Bisaku, Kadar Salija, Astrid Breca, Besnik Ramadani, Izabella Gjoni, mr. Sara Sulejmani Dželili, Elma Sulejmani, Violeta Domnik, Valentina Seba, Luigji Ljači, Eroll Musliu, Besnik Berisha i Bujar Berisha. Izbori za vijeće albanske nacionalne manjine održat će se u nedjelju od 7 do 19 sati u prostorijama dječjeg vrtića Radost kraj robne kuće.

Poslovno povezivanje i umrežavanje te pružanje socijalne, pravne, savjetodavne i obrazovne pomoći neki su od glavnih ciljeva Srpskog kulturnog društva Istre (SKDI) "Nikola Tesla" i Nezavisne liste građana, rekli su kandidati na predstavljanju u prostorijama SKDI-ja u povodu izbora za gradsko i županijsko vijeće srpske nacionalne manjine koji će se održati u nedjelju.

- Kao poduzetnici, spremni smo dati doprinos rješavanju problema koji se ne tiču samo članova srpske nacionalne manjine nego svih građana Hrvatske, a koje je uzrokovala ekonomska kriza. Ukratko, želimo poboljšati opće životne uvjete, rekao je kandidat za županijsko vijeće Rade Živadinović i dodao da s jedne žele biti promotori srpske kulture i tradicije, a s druge zbližiti kulture i narode s ovog prostora.

Dragan Bogdanović, koji je s Dragomirom Grbićem nositelj liste za Grad Pulu, istaknuo je da je potrebno izgraditi kulturni dom u kojemu bi bili smješteni svi sadržaji potrebni manjini - od crkve do sportskih terena.

- Potrebno nam je samo da od Grada ili države dobijemo parcelu, dok ćemo mi kao obrtnici dati materijalni i fizički doprinos izgradnji.

- Imamo otprilike pet tisuća glasača i taj broj je dovoljan za aktivno sudjelovanje u gradskim i županijskim projektima, dodao je Grbić i napomenuo da je problem nedovoljan odaziv pripadnika manjine jer ih se na proteklim izborima odazvalo svega dva posto.

- Težište djelovanja i rada vijeća treba biti u skladu s programom njihova rada, a ne provođenje programa istorodnih društava kao što je dosad bio slučaj, rekla je na kraju Branka Daić-Bursač, kandidatkinja za gradsko i županijsko vijeće.Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik