Nacionalne manjine u nedjelju na birališta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Apeliram na pripadnike nacionalnih manjina da se odazovu na izbore u Istarskoj županiji, kazala je na jucerašnjoj konferenciji za novinare dožupanica Viviana Benussi, najavivši za nedjelju izbore za clanove vijeca nacionalnih manjina i njihove pojedinacne predstavnike na županijskoj razini, te gradova i opcina.

Rekla je da je to važan datum za nacionalne manjine, jer se time unapreduje njihova "uloga u ostvarivanju svojih ustavnih prava". Podsjetila je da na birališta, koja ce se nalaziti u svih deset istarskih gradova i 12 mjesta (Bale, Brtonigla, Fažana, Grožnjan, Potpican, Šišan, Medulin, Oprtalj, Raša, Tar, Višnjan i Vižinada), mogu izaci punoljetni gradani upisani u biracke liste. Rekla je da se bira 25 kandidata za sedam vijeca i pet pojedinacnih predstavnika.

Na pitanje što je s primjedbama da su rokovi za organiziranje izbora bili prekratki, Benussi se složila da je bilo nedovoljno vremena za kvalitetnu pripremu, no da su se u Županiji potrudili organizirati ih najbolje što su mogli.

Za vijeca talijanske, slovenske, romske, albanske i crnogorske manjine prijavljeno je po 25 kandidata, za bošnjacku 50, a za srpsku 65. Za predstavnika ceške, njemacke i slovacke manjine natjece se po jedan kandidat, a za madarske i makedonske po dva.



Jucerašnji su dan iskoristili kandidati pojedinih lista za vijeca nacionalnih manjina kako bi predstavili vlastite programe.

Srbima je neophodan kulturni dom


"Poslovno povezivanje i umrežavanje te pružanje socijalne, pravne, savjetodavne i obrazovne pomoci neki su od glavnih ciljeva Srpskog kulturnog društva Istre "Nikola Tesla" i Nezavisne liste gradana", rekli su kandidati na jucerašnjem predstavljanju u prostoru SKDI-ja u povodu nedjeljnih izbora za Vijece srpske nacionalne manjine grada Pule te Županijsko vijece.

- Kao poduzetnici, spremni smo dati naš doprinos u rješavanju problema koji se ne ticu samo clanova srpske nacionalne manjine, nego svih gradana Hrvatske, a koje je uzrokovala ekonomska kriza. Ukratko, želimo poboljšati opce životne uvjete, kazao je kandidat za Županijsko vijece Rade Živadinovic i dodao da im je želja da djeluju kao promotori srpske kulture i tradicije, ali i da povežu i zbliže kulture i narode s ovog prostora.

Dragan Bogdanovic, koji je s Dragomirom Grbicem nositelj liste za Grad Pulu, istaknuo je potrebu izgradnje kulturnog doma u kojemu bi bili smješteni svi sadržaji potrebni manjini - od crkve do sportskih terena.

- Potrebno nam je samo da od grada ili države dobijemo parcelu, dok cemo mi kao obrtnici izgradnji dati materijalni i fizicki doprinos, rekao je Bogdanovic, dok je Grbic istaknuo da oni ne žele poput dosadašnjih clanova Vijeca raditi iskljucivo za osobni interes, nego za sve Srbe te širu lokalnu zajednicu.

- Imamo otprilike oko pet tisuca glasaca i takav broj je u poziciji da aktivno sudjeluje u gradskim i županijskim projektima, dodao je Grbic i pritom napomenuo da problem predstavlja nedovoljan odaziv pripadnika manjine od kojih se na proteklim izborima odazvalo svega dva posto.

- Težište djelovanja i rada vijeca treba biti u skladu s programom njihova rada, a ne provodenje programa istorodnih društava kao što je do sada bio slucaj, rekla je Branka Daic-Bursac, kandidatkinja za gradsko i županijsko vijece.

Bošnjaci više nisu vjerski determinirani


Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, kao ozbiljna i organizirana udruga, iskoristila je mogucnost da na ove izbore izade sa svojom listom kandidata. Pozivamo sve pripadnike bošnjacke nacionalne manjine da u nedjelju izadu na izbore u što vecem broju, rekao je na jucer predsjednik NZBI Senad Pršic, osvrcuci se na cinjenicu da je unatoc velikom broju Bošnjaka u Istri prije cetiri godine za svog kandidata glasalo tek 700 osoba.

Dosadašnja postignuca i daljnje planove predstavile su Berina Mujkic, kandidatkinja na županijskoj listi i onoj za grad Labin, i Fatima Kalamujic, takoder kandidatkinja na županijskoj listi i onoj za grad Pulu. Za razliku od profesorice Kalamujic koja se prvi put pojavljuje na izborima, Mujkic je do sada bila clanica županijskog Vijeca nacionalnih manjina koje kao savjetodavno tijelo blisko suraduje s lokalnim vlastima. Kako je rekla, do sada je ta suradnja bila izuzetno uspješna.

- Uz sav rad koji je više ili manje vidljiv, najveci uspjeh koji smo postigli je zasigurno taj što imamo pravo izjasniti se na popisu stanovništva pod jednim nazivom koji nije više vjerski determiniran - kao Bošnjaci. Upravo svi oni koji se tako vode imaju pravo izaci na lokalne izbore u nedjelju. Osim na lokalnoj i regionalnoj razini, trudimo se svoje projekte kandidirati i prema EU fondovima, a to cemo najvjerojatnije uciniti i prostorom koji smo dobili na korištenje od grada Pule, a koji treba staviti u funkciju kako bi tih 250 cetvornih metara postalo centar okupljanja i rada bošnjacke manjine u Istri, naglasila je Mujkic.

Albanski aduti mladi i žene


"Bratimljenje s gradom Prizrenom i postavljanje spomenika velikoj humanitarki Majci Terezi u Porecu oko kojega smo vec u pregovorima s biskupijom porecko-pulskom, te nastavak na promicanju interesa svih naših clanova, neki su od prioriteta na kojima cemo nastaviti raditi u našem novom sazivu Vijeca", najavio je jucer Idris Sulejmani, dosadašnji predsjednik i nositelj liste na predstojece izbore vijeca albanske nacionalne manjine u Porecu.

- To su dva prioriteta koja su ostala nerealizirana u našem prošlom mandatu i nastojat cemo ih realizirati u slijedecem. Vrlo samo zadovoljni svime ostvarenim, imamo clanove u pet gradskih odbora i cetiri komisije, dobili smo prostor od Grada za naš ured, napravili smo i pokrenuli program albanskog kao izbornog jezika u osnovnoj školi, a u slijedecem mandatu ici cemo u izradu programa za albanski kao izborni jezik u srednjoj školi, dodao je Sulejmani.

Zadovoljan je novom listom za vijece, na kojoj se nalazi osam mladih osoba, vecinom fakultetski obrazovani, a na listi je i pet žena.

- Drago mi je što su se našem pozivu odazvali mladi i žene, koje nismo imali u dosadašnjem sazivu vijeca i siguran sam da ce oni doprinijeti promicanju njihovih interesa, veli Sulejmani. Takoder istaknuo je dobru suradnji njihovog vijeca s gradskim vlastima i gradonacelnikom Edijem Štifanicem, te atmosferu multikulturalnosti i suživota u Porecu.

Uz Sulejmanija na listi se nalazi dosadašnji dopredsjednik Robert Daka, najstariji clan Marijan Bisaku, Kadar Salija, Astrid Breca, Besnik Ramadani, Izabella Gjoni, mr. Sara Sulejmani Dželili, Elma Sulejmani, Violeta Domnik, Valentina Seba, Luigji Ljaci, Eroll Musliu, Besnik Berisha i Bujar Berisha. Izbori za vijece albanske nacionalne manjine održat ce se u nedjelju od 7 do 19 sati u prostorijama djecjeg vrtica Radost kraj robne kuce.

Poslovno povezivanje i umrežavanje te pružanje socijalne, pravne, savjetodavne i obrazovne pomoci neki su od glavnih ciljeva Srpskog kulturnog društva Istre (SKDI) "Nikola Tesla" i Nezavisne liste gradana, rekli su kandidati na predstavljanju u prostorijama SKDI-ja u povodu izbora za gradsko i županijsko vijece srpske nacionalne manjine koji ce se održati u nedjelju.

- Kao poduzetnici, spremni smo dati doprinos rješavanju problema koji se ne ticu samo clanova srpske nacionalne manjine nego svih gradana Hrvatske, a koje je uzrokovala ekonomska kriza. Ukratko, želimo poboljšati opce životne uvjete, rekao je kandidat za županijsko vijece Rade Živadinovic i dodao da s jedne žele biti promotori srpske kulture i tradicije, a s druge zbližiti kulture i narode s ovog prostora.

Dragan Bogdanovic, koji je s Dragomirom Grbicem nositelj liste za Grad Pulu, istaknuo je da je potrebno izgraditi kulturni dom u kojemu bi bili smješteni svi sadržaji potrebni manjini - od crkve do sportskih terena.

- Potrebno nam je samo da od Grada ili države dobijemo parcelu, dok cemo mi kao obrtnici dati materijalni i fizicki doprinos izgradnji.

- Imamo otprilike pet tisuca glasaca i taj broj je dovoljan za aktivno sudjelovanje u gradskim i županijskim projektima, dodao je Grbic i napomenuo da je problem nedovoljan odaziv pripadnika manjine jer ih se na proteklim izborima odazvalo svega dva posto.

- Težište djelovanja i rada vijeca treba biti u skladu s programom njihova rada, a ne provodenje programa istorodnih društava kao što je dosad bio slucaj, rekla je na kraju Branka Daic-Bursac, kandidatkinja za gradsko i županijsko vijece.


Podijeli: Facebook Twiter