Na Limu njemacka TV snimala plufanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacka televizija NDR u nedjelju je za svoju emisiju o moru "Mare TV" snimala prilog u Limskom kanalu. Rijec je o emisiji koja se ne bavi globalnom pricom, vec na Mediteranu i u cijelom svijetu bilježi storije o ljudima uz more. Tako su za prvu pricu o Limskom kanalu odabrali Svjetsko prvenstvo u plufanju.

Idejni tvorac ovog prvenstva Mladen Sošic i njegov "producent" Mario Bencic su tako Nijemcima na Vrhu Lima pokazivali kako se odvija ovo natjecanje, koje se vec nekoliko godina za 1. maj odigrava u Limu. Njemacki snimatelji zabilježili su svaki detalj, od odabira kamenja do njegova bacanja u more i osluškivanja odjeka "pluf", po kojem se izabiru najbolji medu i do stotinu njih iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a Mladen i Mario su im objašnjavali bit igre.



Sljedecih dana Nijemci ce u Limskom kanalu, najpoznatijem istarskom staništu školjaka, snimati kako se uzgajaju dagnje i kamenice. Prije toga bili su u Fažani, gdje ih se posebno dojmila prica o srdelama i njihovom soljenju pa su se družili s ribarima i nocu odlazili na more u ribolov pod svicom. Na Brijunima su pak razgovarali s ljudima koji su nekad opsluživali Josipa Broza Tita.

Pricu iz Istre i Kvarnera nastavit ce u Opatiji, gdje ce snimati psa koji toliko voli more da je naucio i surfati. U Cresu ih ceka zanimljiva prica o ocuvanju bjeloglavih supova i njihovu rezervatu. Posljednja etapa bit ce u Vrbniku na Krku, gdje ce snimati kako u dubini mora zrije pjenušac spravljen od vrbnicke žlahtine. (A. POKRAJAC; Snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter