Livade: U nedjelju pocinje Tuberfest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dolini Mirne sve je spremno za 17. Tuberfest, jesenski sajam tartufa i poljoprivrednih proizvoda, koji ce u organizaciji Turisticke zajednice oprtaljske opcine trajati od 10. do 24. listopada i tijekom tri jesenje nedjelje okupiti rekordan broj izlagaca.

"Cilj je promocija bijelog tartufa kao izvornog istarskog, odnosno hrvatskog proizvoda i time stvaranje prepoznatljivog brenda i turisticke destinacije u unutrašnjosti Istre na nacin da takvim sadržajima dajemo novu dimenziju turizmu u posezoni", istaknuo je na konferenciji za novinare u srijedu nacelnik oprtaljske opcine, ujedno predsjednik TZ-a Aleksander Krt.

O sadržajima ovogodišnjeg Tuberfesta govorili su i zamjenik nacelnika i clan Turistickog vijeca Silvio Visintin te clanica Turistickog vijeca Dorjana Šorgo Musulin.

"Iz godine u godinu sve je veci interes za sudjelovanje na Tuberfestu. U sajamskom šatoru od 375 cetvornih metara površine ocekuje se ukupno oko šezdeset izlagaca što je 25 posto više nego lani. Dosta ih dolazi organizirano preko turistickih zajednica i raznih udruga, no ima i veliki broj samostalnih izlagaca", rekla je Šorgo Musulin.

Sajam poljoprivrednih proizvoda otvara se ove nedjelje u 11 sati, a sajam istarskog bijelog tartufa u 13 sati. Slijedi licitacija tartufa, pokazno traženje, a u 15 sati je humanitarna akcija "Ivane zajedno smo jaci".

Novac prikupljen prodajom kolaca iz kucne radinosti, od degustacije fuži, vina, meda, ulja namijenjen je 22-godišnjem Motovuncu Ivanu Pavleticu kojem je teška prometna nezgoda u potpunosti promijenila život.

Slijedi show cooking, prezentacija "Delicije zlatnog vremena" u organizaciji Bio Istre te zabavno-glazbeni program uz nastup Bulea Folka i Gorana Grifa. Tuberfest se sa slicnim sadržajima održava i tijekom dvije naredne nedjelje, 17. te 24. listopada. Sportski dio programa, odbojkaški i malonogometni turnir na programu su 9. i 23. listopada. (G. CALIC ŠVERKO)

Kome dolazi Josipovic?

Giancarlo Zigante, koji u privatnoj režiji organizira Dane Zigante tartufa, najavio je da u Livadama ove nedjelje ocekuju predsjednika Ive Josipovica. Na pitanje novinara hoce li predsjednik doci, nacelnik Krt odgovorio je da u oprtaljskoj opcini nemaju službenih informacija.


"Vidio sam kroz medije da se ocekuje njegov dolazak, no mi mu nismo uputili poziv", rekao je Krt.


Sezona se popravlja
"Tartufari uvijek kažu da je svako lani bolje, no pocetak ovogodišnje sezone doista nije bio dobar. Ovih dana pojavili su se medutim kvalitetniji tartufi pa ova sezona ne bi trebala biti lošija od prošlogodišnje", izjavio je Krt. Procjenjuje se da Motovunskoj šumi i okolnim staništima tartufa gravitira od 500 do 800 tartufara.


Podijeli: Facebook Twiter