Kilogram tartufa «svega» 14.600 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završni sajamski sadržaji 16. Tuberfesta privukli su danas u Livade brojne posjetitelje iz zemlje i inozemstva koji su obišli sajam tartufa i poljoprivrednih proizvoda. Posebno su se zadržavali kod štandova s tartufima na kojima se kilogram prve klase prodavao po 14.600 kuna, druge po 10.000, a trece po 5.000 kuna. Recesija i financijska kriza odrazile su se i na tržište tartufa. Potražnja je, kažu tartufari, manja pa su i cijene afrodizijacke gljive znatno povoljnije nego lani. Pažnju je privukao najteži tartuf današnjeg sajma, izložen na štandu tvrtke ?ulijano iz Puhi kod Livada: 44 dekagrama težak primjerak podzemne gljive afrodizijackog svojstva, vrijedan oko 14.000 kuna.

Uz rub stoljetne Motovunske šume, u prijepodnevnim satima održana je zajednicka pokazna vježba Javne vatrogasne postrojbe Umag i dobrovoljnih vatrogasnih društava Oprtalj, Buje, Novigrad i Umag u kojoj je sudjelovalo cetrdesetak profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Zapovjednik JVP-a Umag Marino Alessio rekao je da su pokazne vježbe dugogodišnja vatrogasna tradicija, a sada su se prvi put održale na podrucju oprtaljske opcine koja je jedan od osnivaca JVP-a Umag.

U Livadama je otvorena i izložba kruha i kolaca humanitarnog predznaka. Prihod od prodaje kolaca namijenjen je mladoj Dini Križman iz Šegari, koja boluje od cisticne fibroze i na listi je za transplantaciju pluca. Tuberfest u dolini Mirne završava 25. listopada ocjenjivanjem i degustacijom mladih vina iz zone tartufa.


Podijeli: Facebook Twiter