Grad postkapitalizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Trodnevna konferencija arhitekata 'Grad postkapitalizma', koja se održava od 14. do 16. kolovoza u sklopu festivala Media Mediterranea, dogadat ce se na lokacijama bivših vojnih podrucja Pule: u Rojcu, na Katarini i Muzilu. Cilj okupljanja je stvaranje medunarodne mreže osoba i grupa s iskustvom rada u polju samoorganizacije u urbanizmu. Namjera konferencije je, osim razmjene iskustva, izrada zajednicke deklaracije koja ce sažeti osobne zakljucke u opce teze, korisne za buduce djelovanje", kazao je Emil Jurcan, clan Pulske grupe, jednog od organizatora konferencije.

Osim Pulske grupe, tijekom tri dana trajanja skupa svoja ce iskustva predstaviti europske grupe ili pojedinci cije je polje djelovanja mapiranje, projektiranje ili kreiranje ponašanja koja u urbanizmu izmicu kapitalistickoj logici, a to su: Exyzt (Pariz), Fram-menti (Treviso), Hackitectura (Sevilla), Stealth.ultd (Beograd/Rotterdam), Elena Marchigiani (Trst), MetroZones (Berlin), M.I.M.O. Lab (Milano), Multiplicity (Milano), Raumlabor (Berlin), Salottobuono (Venecija), Self made city (Rim), Dustin Tusnovics (Bec) i Observatorio metropolitano (Madrid).





Petak, 14. kolovoza, rezerviran je za bivšu vojarnu Karlo Rojc gdje ce se grupe okupiti u 10 sati. Tema njihovih pojedinacnih izlaganja i diskusije koja pocinje u 18 sati bit ce prisvajanje grada i izgradnja unutar društvenih centara bez gradevinskih dozvola.

Drugi dan konferencije, subota, posvecen je Katarini, a program pocinje u najvecoj hali na otoku, takoder u 10 sati. Grupe ce raspravljati o participativnom urbanizmu, direktnom korištenju, novim kartografijama i mapiranjima te o pojedinim društvenim inicijativama u gradu.

U nedjelju konferencija seli na Muzil, u tvrdavu Maria Luisa, u 10 sati. Tema diskusije bit ce izrada opceg dokumenta - deklaracije. To ce ujedno biti i zajednicka izjava svih sudionika o razvoju društvenog pristupa arhitekturi i urbanizmu. Deklaracija ce biti javno prezentirana u dvorištu Rojca u 20 sati.

"Osim tog deklarativnog dijela programa, svim grupama ce biti omogucen posjet Muzilu te ce to biti pocetna tocka za sve nas u buducim projektima o Muzilu koji ce se na taj nacin proširiti i na medunarodnu scenu", napomenuo je Jurcan.


Podijeli: Facebook Twiter