Buzecani iduceg ljeta u Quatro Castella

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon jednogodišnje pauze ponovo se uvodi program razmjene djece pa ce buzetski osnovci iduceg ljeta boraviti u Quattro Castella, a njihovi ce talijanski vršnjaci posjetiti Buzet. O programu razmjene djece delegacija Grada Buzeta sa svojim je talijanskim kolegama razgovarala tijekom dvodnevnog boravka u zbratimljenoj talijanskoj opcini, gdje su se gradonacelnik Valter Flego, predsjednica gradskog Odbora za medunarodnu suradnju Sanja Krulcic, njena prethodnica Ida Bašic te profesorica talijanskog jezika Snježana Brozolo susreli s nacelnikom Quattro Castella Andreom Tagliavinijem i predsjednikom tamošnjeg odbora za medunarodnu suradnju Leonildom Chiezijem.

Tradicionalni program razmjene djece poremetili su lipanjski izbori u Italiji. Promijenjena je kompletna opcinska garnitura. Dosadašnjeg gradonacelnika Cesarea Beggia, koji je ovu funkciju obnašao u prethodna dva mandata, zamijenio je Andrea Tagliavini. Beggi svom nasljedniku nije želio nametati obveze pa razmjena djece nije bila predvidena ovogodišnjim proracunskim programom Quattro Castella.

Za razmjenu djece Buzet i Quattro Castella u iducoj bi godini trebali osigurati svaki po 75.000 kuna. Nacelno je dogovoreno da dvadeset i pet malih Talijana u Buzet stigne pocetkom srpnja iduce godine. Odmah po dolasku susreli bi se s buzetskim osnovcima koji bi dan kasnije otputovali na jednotjedno ljetovanje u Quattro Castella.

Buzet i Quattro Castella, opcinu provincije Reggio Emilia, povezuje 31-godišnja suradnja, posljednjih godina posebice intenzivna na povezivanju ustanova iz domene obrazovanja i socijalne skrbi te na razmjeni djece jer cilj je tradiciju dugogodišnje suradnje prenijeti na najmlade.

Planira se i povezivanje poljoprivrednika. Gradonacelnik Flego pozvao je proizvodace autohtonih proizvoda, nadaleko poznatog sira parmigiana reggiana kao i pršuta, da se predstave na Vikendu tartufa koji ce se od 6. do 8. studenog održati u Buzetu. Iduce bi godine buzetski proizvodaci kao i tartufari sudjelovali na talijanskom sajmu koji se održava tijekom listopada.


Podijeli: Facebook Twiter