Arenaturist na milosti banaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog svjetske krize stopirana su ulaganja u pulske turisticke objekte kojima upravlja i ciji je suvlasnik kompanija Park Plaza, ciji je glavni izvršni direktor i jedan od najvecih dionicara Boris Ivesha.

Kad je, prije dvije godine, imenovan predsjednikom Upravnog odbora najveceg pulskog hotelijera Arenaturista Ivesha je najavio da ocekuje završetak obnove objekata Arenaturista tri godine nakon dobivanja svih potrebnih dozvola te da ce cijela investicija biti teška od 150 do 200 milijuna eura.



Sada smo ga upitali jesu li spremni uložiti planirani novac u Arenaturist nakon što se popravila situacija na svjetskom financijskom tržištu.

Danas je teško dobiti novi kapital u bankama, a pogotovo kredit za takvu investiciju. Investirali smo samo malo novca u Arenaturist, i to ono što smo zaradili u tom društvu, a to je pet-šest milijuna kuna. Ove godine se nadamo da cemo dobiti dugorocan kredit od 25 milijuna eura. Poslali smo bankama naše zahtjeve i cekamo njihove odgovore.


Koje instrumente osiguranja ste ponudili bankama?


Zgrade Arenaturista.


***

Na koji nacin planirate rasporediti tih 25 milijuna eura?


Oko 10 milijuna u obnovu hotela Histria, jednako toliko u Punta Verudelu i oko pet milijuna eura u kampove.


Hocete li na tome stati?


Potom planiramo uložiti dodatnih 25 milijuna eura. Pet-šest milijuna bi išlo u Punta Verudelu, a ostalo u Medulin. Ali, samo ako uspijemo nabaviti taj novac.


***

Hoce li se Park Plaza, odnosno Arenaturist, javiti na taj natjecaj za projekt
"Brijuni rivijera"?

Koncesije je lako dobiti, no danas nema novca za investicije u koncesije za "Brijuni rivijeru". Kad netko ide investirati u Maroko, primi ga kralj koji ga provoza avionom i kaže: "Hoceš ovdje, hoceš ondje…. Zemlju dajemo besplatno, samo donesite kapital da investirate. Koncesije ne trebate." Svi veliki investicijski fondovi koji su prije tri-cetiri godine uzeli novac na burzama su ga investirali u Hrvatsku i kupili zemlju kako bi izgradili golf igrališta. Kupili su zemlju na otocima, kupili su šume… I što ce sada s time? Novac su investirali. Nemaju ništa više, a trebaju uložiti dalje.


Kako gledate na ovogodišnju turisticku sezonu u Puli?


...Da bi Hrvatska postala dobra destinacija trebalo bi investirati mnogo sredstava u objekte jer su svi dosta stari, a potrebno je ulagati i u obrazovanje kadrova. Usluga u Hrvatskoj još nije na razini, primjerice, one u Španjolskoj ili Maroku. Ovdašnji ljudi još ne razumiju da je turizam toliko važan da se treba ponašati prema turistima kao da su došli u njihovu kucu.
(P. GREGOROVIC)

OVO JE SKRACENA VERZIJA RAZGOVORA. VIŠE PROCITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter