Glas Istre
Četvrtak
30.03.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
30.03

Nakon Ine oderat će nas i HEP

Objavljeno: 21.08.2009 | 11:58 Zadnja izmjena: 21.08.2009 | 11:58 0 komentara

Ekonomisti tvrde da nakon Ininog poskupljenja možemo očekivati i veće račune za niz drugih usluga, posebno onih koje pružaju državni monopolisti i lokalne tvrtke.

U uvjetima rasta troškova i ovisnosti o uvozu, samo je pitanje vremena kada će i HEP dignuti cijene svojih usluga.

Ekonomski stručnjaci kažu da je kod HEP-a situacija slična kao i u Ini, u kojoj većinski vlasnik, MOL, neće više provoditi Vladinu socijalnu politiku preko cijena.

"Nema logike da HEP uvozi struju po cijeni od 80 centi za kilovatsat, a da je onda ovdje prodaje po cijeni od 20 ili 30 centi", rekao je za Jutarnji list Damir Novotny, neovisni ekonomist.

Ističe da su se cijene proizvoda niza državnih monopolista godinama držale "zaleđenima", iako smo ih morali uvoziti i plaćati znatno skuplje. To se, kaže, posebno odnosi na energente, čije će cijene u idućem razdoblju rasti kako bi se izjednačile s onima u svijetu, unatoč Vladinim molbama da se to ne radi.

Može se uskoro očekivati i povećanje komunalnih usluga.

Takav scenarij ne vidi Goran Bakula, analitičar Nezavisnih hrvatskih sindikata. Dodaje da nema prostora za velika poskupljenja.

"Potrošnja pada, a smanjuje se i kreditna zaduženost stanovništva za oko 500 milijuna kuna mjesečno, što znači da prostora za rast cijena nema", istaknuo je Bakula.

No s obzirom da je Ina povisila cijene goriva, Hrvatska pošta uvela nove naknade, a i HT povećao svoje usluge, već sada možemo strahovati da bi jesenski scenarij ipak mogao biti u znaku poskupljenja životnih troškova.Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik